Eduskunnan Kiltteysmittari
Kauden 2019–2023 kansanedustajat ovat ratkaisevassa roolissa siinä, odottaako meitä ilmastokatastrofi vai suuntaammeko kohti kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. IPCC:n lokakuinen raportti vahvisti 1,5 asteen tavoitteen olevan vielä mahdollinen. Elinkelpoisen planeetan säilyttäminen vaatii kuitenkin täyskäännöstä Suomen ilmastopolitiikassa. Päästöjä on leikattava jyrkästi jo lähivuosina ja hiilinieluja kasvatettava.
Joulupukin Kiltteysmittari arvioi kansanedustajien ilmastokiltteyden vaalikonevastausten perusteella. Tsemppaa edustajia päätöksiin, jotka ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa! Erityisesti oranssilla merkityt edustajat eli luokitukseltaan ilmastokompastelijat ja ilmastotorkut tarvitsevat tässä apuasi.
Valitse haluamasi kiltteysarvio ja klikkaa palkkeja nähdäksesi tarkempia tietoja.
♥ = Kansanedustaja on sitoutunut Hiilivapaa Suomi -kampanjan tavoitteisiin
Näytä kiltteysarvio:
Lisätietoa mittarista
Kiltteyspisteet on laskettu ehdokkaiden vaalikoneissa antamien, ilmastopolitiikkaa koskevien kysymysten perusteella. Tulokset perustuvat Helsingin Sanomien, YLE:n ja MTV:n vaalikoneiden vastauksiin. Tuloksissa parhaan kategorian (ilmastosankari) saa pisteillä 36-42 ja huonoimman (ilmastojuro) pisteillä 0-5. Puolueiden kategoriat on määritetty ehdokkaiden keskiarvon mukaan. Lue lisää…
Vastausten pisteytyksessä on painotettu konkreettisia ja selkeitä kysymyksiä. Ilmastokiltti-sitoumuksen allekirjoittamisesta saa 8 pistettä. Kaikki kansanedustajat eivät ole vastanneet kaikkiin kysymyksiin. Puuttuvista vastauksista saa kiltteyspisteitä samassa suhteessa kuin niistä, joihin kansanedustaja on vastannut. Pisteytyksessä mukana olevat kysymykset:
1. YLE kysymys 1: Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille kustannuksia. (0—4 pistettä)
2. YLE kysymys 2: Suomen ei pidä kiirehtiä kieltämään uusien bensa- ja dieselautojen myyntiä. (0—4 pistettä)
3. YLE kysymys 3: Valtion pitää ohjata suomalaiset syömään vähemmän lihaa esimerkiksi verotuksen avulla. (0—4 pistettä)
4. YLE kysymys 4: Metsiä hakataan Suomessa liikaa. (0—4 pistettä)
5. HS kysymys 29: Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa. (0—2 pistettä)
6. HS kysymys 30: Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista. (0—3 pistettä)
7. MTV kysymys 6: Teollisuuden saamia yritystukia voidaan karsia ilman, että yritysten kilpailukyky vaarantuu. (0—3 pistettä)
8. MTV kysymys 8: Suomessa pitää ottaa käyttöön lentomatkustajilta perittävä lentovero. (0—4 pistettä)
9. MTV kysymys 10: Ilmastonmuutoksen uhkia liioitellaan. (-2—2 pistettä)
10. MTV kysymys 11: Sähköauton ostajan pitäisi saada valtion tukea hankintaansa. (0—4 pistettä)
Ilmastokiltti-luokat:
Ilmastosankari: 42-36
Ilmastoviisas: 35-30
Ilmastotsemppari: 29-24
Ilmastokompastelija: 23-18
Ilmastotorkku: 17-12
Ilmastonihkeilijä: 11-6
Ilmastojuro: 5-0
Kansanedustaja, haluatko parantaa pisteitäsi? Ilmoittaudu ilmastokiltiksi!
Yhteydenotot: kampanjakoordinaattori Vera Kauppinen,