Kampanjasta

Meillä on alle vuosikymmen aikaa estää ilmastokatastrofin pahimmat seuraukset. Muutoksia vaaditaan koko yhteiskunnalta ja erityisesti niiltä toimialoilta, joilla on suurin päästövähennyspotentiaali. On aika puhua teräksen hiilenmustasta tuotannosta. 

Teräksen globaalit ilmastopäästöt ovat valtavat. Jos terästeollisuus olisi maa, sen päästöt olisivat kolmen suurimman joukossa Kiinan ja USA:n jälkeen. Teräsyhtiö SSAB tuottaa Suomen päästöistä yksin lähes 8 prosenttia. Kun teräksen kulutuksen ennustetaan kasvavan 40 % vuoteen 2050 mennessä, yhtälö on mahdoton.

Suomen on näytettävä mallia, kuinka alalla siirrytään fossiilittomaan teräkseen sekä teräksen kierrättämiseen ja korvaamiseen muilla materiaaleilla. Vaihtoehtoiset ratkaisut ovat jo saatavilla. Samalla luodaan mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle: fossiiliton teräs on koko Suomen etu ja vientivaltti.

Kampanjan tavoitteet

Hiilivapaa Suomen päätavoitteena on, että suomalainen terässektori saadaan linjaan Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että:

  • Suomalaiset terästä kuluttavat yhtiöt sitoutuvat käyttämään sataprosenttisesti fossiilitonta terästä.
  • Julkisten infrastruktuurihankkeiden materiaalipäästöt ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.
  • Suomalaiset suursijoittajat rahoittavat ja sijoittavat vain 1,5 asteen tavoitteen mukaisiin teräshankkeisiin sekä lopettavat tukensa metallurgisen hiilen kaivantoja laajentaville yhtiöille.

Lue tarkemmin vaatimuksistamme teräksen ostajille ja rahoituslaitoksille.

Tavoitteiden saavuttamiseksi tarkastelemme ja arvioimme yritysten ja suursijoittajien teräslinjauksia, osallistumme yhtiökokouksiin, järjestämme tapahtumia, kontaktoimme teräsalan toimijoita ja yhteistyökumppaneita sekä luomme painetta viestinnällä ja lobbauksella.  Perustamme toimintamme tieteeseen ja teräksenlujaan tahtoon muuttaa maailmaa.

Tule mukaan!

Kampanjan toiminta nojaa vahvasti vapaaehtoisten panokseen. Uudet vapaaehtoiset ovat lämpimästi tervetulleita! Asiakokonaisuus saattaa vaikuttaa vaikealta, mutta vapaaehtoisille järjestetään koulutuksia ja tekemällä oppii. Palkinnoksi saat tunteen siitä, että teet jotain jolla on todella merkitystä.  Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tai kysy lisää kampanjakoordinaattoriltamme Valtterilta.


Hiilivapaa Suomi on Maan ystävien ilmastokampanja, joka on seuraaja aiemmalle Hiilivapaa Helsinki -kampanjalle. Hiilivapaa Helsinki huipentui Hanasaaren hiilivoimalan sulkemispäätökseen Helsingin kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2015. Sittemmin kampanjassa on keskitytty mm. vaalivaikuttamiseen, ohjattu suomalaisia kuntia kohti kestävää energiantuotantoa ja tuupittu Fortumia Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle 1,5 asteen polulle. Teemme laajasti yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten ympäristöjärjestöjen ja -liikkeiden kanssa. Rahoituksemme saamme säätiöiltä ja omasta varainkeruusta.