Maailma Kylässä äänesti: nämä fossiilivoimalat suljettava seuraavaksi

Suomen hiili- ja turvevoimalat. “Onko niitä tosiaan noin monta?” kysyi moni kävijä Maailma Kylässä -festivaaleilla. Pelkkää lämpöä tuottavat lämpölaitokset on rajattu kartan ulkopuolelle. Niitä on Suomessa yli 1000, mutta suurin osa niistä on näitä voimaloita pienempiä.

Vaikka ilmastonmuutoksen uhka on tänä päivänä laajasti tiedossa, Suomessa on yhä kymmeniä voimaloita, joissa poltetaan suuripäästöisimpiä polttoaineita: hiiltä ja turvetta. Moni  kävijä yllättyikin viime viikonlopun Maailma Kylässä -festivaaleilla nähdessään Hiilivapaa Suomi kampanjan koostaman kartan Suomen hiili- ja turvevoimaloista.

Pyysimme ihmisiä äänestämään, minkä näistä kymmenistä fossiilivoimaloista kävijät haluaisivat kaataa ensimmäisenä. Monet vastasivat, että kaikki – ihmiset ymmärtävät hyvin fossiilisten polttoaineiden ilmastopäästöjen haitallisuuden, ja haluavat nähdä nopean siirtymän kestäviin uusiutuviin energiamuotoihin ja energian säästäväisempään käyttöön. Se myös tiedetään, että ilmaston lämpenemisen hillitseminen, esimerkiksi Pariisin ilmastokokouksessa sovitulle tasolle, edellyttää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan energiantuotannon lopettamista kaikkialla.

Marssijärjestys saatiin kuitenkin äänestyksessä selville. Kymmenien voimaloiden joukosta esiin nousi selvä kolmen kärki:

  1. Fortum: Suomenojan hiilivoimala, Espoo
  2. Helen: Salmisaaren hiilivoimala, Helsinki
  3. Vantaan Energia: Martinlaakson hiilivoimala, Vantaa

Äänestyksen voittoon nousivat siis pääkaupunkiseudun suuret voimalat, joissa poltetaan paljon hiiltä. Kaikki näistä yhtiöistä ovat asettaneet jonkinlaisia tavoitteita hiilestä luopumiselle tai hiilineutraaliudelle. Tavoitteet ovat kuitenkin kaukana ensi vuosikymmenellä eikä hiilen korvaamiselle ole missään näissä tapauksissa esitetty selviä suunnitelmia.

Maailma Kylässä -kävijöiden äänestys kertoo, että hiilestä luopumiseen näissä kaupungeissa halutaan vauhtia ja konkretiaa.

Helsingissä Hanasaaren hiilivoimala päätettiin sulkea viime vuonna. Valmistelu vei vuosikausia, ja erilaisia vaihtoehtoja ehdittiin nähdä ennen kuin kaikille osapuolille tyydyttävä ja myös ympäristön kannalta hyväksyttävä vaihtoehto löydettiin. Hiilen polton jatkaminenkin oli pitkään pöydällä.

Helsingin esimerkki kertoo, että hiilestä luopuminen ei tapahdu itsestään, vaan vaikuttamista tarvitaan. Parhaiden vaihtoehtojen löytäminen vie myös aikansa, joten jos hiilestä halutaan luopua pian, korvaavien vaihtoehtojen valmistelun pitäisi olla jo käynnissä.

Siispä onneksi olkoon Fortum, Helen ja Vantaan Energia! Vanhasta luopuminen on joskus hidasta ja vaikeaa, mutta teidän tapauksessanne tukea uudistumiselle kyllä löytyy.