Fortum/Uniper-webinaari: osa 1

Tervetuloa webinaareihin oppimaan lisää Fortum/Uniperista!

Suomalainen valtionyhtiö Fortum ja sen tuleva saksalainen tytäryhtiö Uniper ovat antaneet tukensa monelle haitalliselle toimelle, jotka uhkaavat vakavasti energiasiirtymää pois hiilestä ja kaasusta kohti uusiutuvia energialähteitä. Urgewald ja Climate Action Network (CAN) Europe kutsuvat kaikki kiinnostuneet kansalaisyhteiskunnan ja tiedeyhteisön edustajat osallistumaan englanninkieliseen webinaarisarjaan, joka valottaa Fortumin ja Uniperin ongelmallisia toimia. Webinaarit nauhoitetaan ja ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Sarjan ensimmäinen osa käsittelee Uniperin aietta haastaa Hollanti oikeuteen kivihiilikiellosta.

Climate policies under attack: How Fortum/Uniper are using an obscure international treaty to demand 1 billion euro from Dutch taxpayers.

Ilmoittaudu mukaan: https://zoom.us/meeting/register/vJAld-CqqDkvC3Mo8IbdlQF__Wdu4xXkyQ

Keskiviikkona 29.1. kello 17-18.30

  • Short overview about the current power structure between the Finnish Government, Fortum & Uniper
  • What is the ECT and why is it a hindrance to the energy transition? (Pia Eberhardt, Corporate Europe Observatory)
  • The Dutch coal phase out law, Urgenda and Uniper´s ECT threat (Bart-Jaap Verbeek, SOMO)

The Netherlands passed a law in December that bans burning coal for electricity production by 2030. Uniper runs one of five coal-fired power stations in the country and has threatened to use the Energy Charter Treaty, an investment treaty from the 1990s, to extract about a billion Euro in compensation from Dutch taxpayers. The same treaty has been used in the past to attack a ban on oil drilling in Italy, new environmental rules for a coal-fired power plant in Hamburg and Germany’s nuclear exit. This webinar will give you a short introduction to the Energy Charter Treaty and why it is a hindrance to the energy transition. We will also look at the Dutch coal phase-out law, how it links to the Urgenda court cases and why the Uniper threat to sue could spell disaster for coal exits in other countries.

Speakers:

Pia Eberhardt, Trade and investment expert, Corporate Europe Observatory

Bart-Jaap Verbeek, Researcher, Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO), Netherlands