Ilmastoilta: Teräs

Tervetuloa Climate Moven ja Hiilivapaa Suomen järjestämään Ilmastoiltaan!

Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 22.11. klo 17-19 Tiedekulman Stagella. Tapahtuma on seurattavissa myös livestreamina, ja tallenne julkaistaan myöhemmin Climate Moven Youtube-kanavalla.

Tällä kertaa Ilmastoillassa perehdytään teräksen dekarbonisaatioon.

Rauta- ja terästeollisuus tuottaa seitsemän prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Suomessa SSAB:n Raahen terästehdas vastaa noin yhdeksästä prosentista koko Suomen hiilidioksidipäästöistä. Päästöt johtuvat massiivisesta hiilenkäytöstä: terässektori on suurin teollinen hiilen kuluttaja maailmassa, ja noin 75% sen vaatimasta energiasta tuotetaan tällä hetkellä hiilellä.

Teräksen kulutuksen odotetaan kasvavan 40% vuoteen 2050 mennessä. Ilman terästuotannon nopeaa dekarbonisaatiota ilmastotavoitteiden saavuttaminen on käytännössä mahdotonta.

Onko ekstraktivismiin perustuvalla alalla mahdollisuuksia muuttua ilmastonmuutoksen vaatimalla tavalla? Entä miten suomalainen terässektori vastaa haasteeseen, ja mikä rooli kansalaisyhteiskunnalla on raskaan teollisuuden dekarbonisaatiossa? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustellaan Climate Moven ja Hiilivapaa Suomen yhteisessä ilmastoillassa 22.11.2023.

Ohjelma:

Puheet:
Vera Kauppinen – Hiilivapaa Suomi
Jukka Kömi – University of Oulu

Paneelikeskustelu:
Kirsi Vuorinen – WWF Finland
Jukka Kömi – Oulun Yliopisto
Vesa Syrjäläinen, CFA – Varma
Heidi Peltonen – Outokumpu
Saku Vuori – Metallinjalostajat ry

Tapahtumaan osallistuminen ei edellytä ennakkotietoja illan teemasta, vaan kiinnostus ilmaston kannalta kestävän yhteiskunnan rakentamiseen riittää.
Climate Moven Ilmastoilta on hyvä tapa päästä ilmastotoiminnan ytimeen. Jokainen Ilmastoilta keskittyy yhteen keskeiseen ilmastonmuutokseen liittyvään aiheeseen. Ilmastoillassa kuulet tiukkoja asiantuntijapuheenvuoroja ja tapaat muita vaikuttamisesta kiinnostuneita ihmisiä.

Katso taltioinnit aiemmista ilmastoilloista Climate Moven YouTube-kanavalta.

Climate Move on kaikille avoin ja tekijöidensä näköinen ilmastoliike. Climate Move etsii asiantuntijoiden johdolla konkreettisia keinoja vaikuttaa kestävään yhteiskunnalliseen muutokseen. Toiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja ulkopuolisista toimijoista riippumatonta.