Met Coal Exit List on avoin tietokanta kaivosyhtiöistä, jotka suunnittelevat laajentavansa metallurgisen hiilen tuotantoa. Listalla on yhteensä 160 yhtiötä, joissa myös suomalaispankeilla on sijoituksia.
Tänä vuonna Pariisin sopimus täyttää 10 vuotta, mutta 1,5-asteen tavoite tuntuu kaukaisemmalta kuin koskaan. Nykyiset ilmastotoimet ovat riittämättömällä tasolla, ja toimiin olisi sisällytettävä myös sektorit, joita on pidetty vaikeina vähähiilistää (hard-to-abate), kuten terässektori. Terästuotanto on merkittävä ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä, sillä ala aiheuttaa 11 prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä.
Teräksen valmistuksessa käytettävää hiiltä sanotaan metallurgiseksi hiileksi. Hiilestä luopuminen terässektorilla nähtiin aiemmin vaikeana, mutta nyt olemassa olevat teknologiat mahdollistavat siirtymisen hiilettömiin tuotantomenetelmiin. Asiantuntijoiden mukaan terässektorin on teknisesti mahdollista luopua hiilestä 2040-luvun alkuun mennessä. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan nykyiset metallurgisen hiilen varannot riittävät vastaamaan raaka-aineen kysyntään siirtymän ajaksi. Nykyisellään metallurgisen hiilen tuotanto ylittää kysynnän 37 prosentilla. Toisin sanoen: metallurgisen hiilen tuotantoa ei tarvita lisää.
Terässektorin teknologisesta kehityksestä huolimatta maailmalla suunnitellaan satoja uusia metallurgisen hiilen hankkeita, jotka vaarantavat ympäristön ja uhkaavat kiihdyttää ilmastokriisiä kohti tuhoisimpia skenaarioita. Met Coal Exit List nimeää 160 kaivosyhtiötä, jotka suunnittelevat yhteensä 252 metallurgisen hiilen uutta tai laajennushanketta 18 eri valtiossa. Suunnitellut hankkeet lisäisivät metallurgisen hiilen tuotantoa 551 miljoonalla tonnilla vuosittain, mikä tarkoittaisi globaalin tuotannon kasvua 50 prosentilla.
Monet lämpöhiiltä tuottavat yhtiöt yrittävät saada jatkoaikaa kestämättömälle liiketoiminnalleen lisäämällä metallurgisen hiilen osuutta. Suurin osa pankeista ja eläkeyhtiöistä on Pariisin sopimuksen myötä lopettanut lämpöhiilen rahoittamisen ja sulkenut hiiliyhtiöitä ulos sijoitussalkuistaan. Samaa ei kuitenkaan ole tehty metallurgisen hiilen tuottajille, ja nyt hiilikaivosyhtiöt käyttävät tätä porsaanreikää hyväkseen. Suomalaisista pankeista mm. Nordealla ja OP:lla löytyy omistuksia MCEL:ssä nimettyihin yhtiöihin. 386 suurimmasta finanssilaitoksesta maailmanlaajuisesti 183 on asettanut jonkinasteisen poissulun lämpöhiilelle, mutta vain 16 metallurgiselle hiilelle. Finanssilaitosten on asetettava poissulku myös metallurgisen hiilen tuotannon laajentamista suunnitteleville yhtiöille, tai muuten hiilituotannon alasajo viivästyy ja 1,5-asteen tavoite karkaa yhä kauemmas.
Tietokannan on tuottanut saksalainen ilmastojärjestö Urgewald, jonka lisäksi julkaisussa ovat mukana Reclaim Finance, BankTrack, SteelWatch, Global Energy Monitor (GEM), Coal Action Network, Hiilivapaa Suomi, Nordic Center for Sustainable Finance, Ecodefense, Rainforest Action Network ja The Sunrise Project.