Ilmastokilttiä ruokaa? Kyllä kiitos!

Maanviljely
Kuva: Scott Goodwill / Unsplash

Ruoka aiheuttaa noin 20 % ihmisen ilmastovaikutuksista, ja suurin osa tästä syntyy ruoan alkutuotannossa.

Ilmastonmuutoksen kannalta on ratkaisevaa, kuinka paljon eläinkunnasta peräisin olevaa ruokaa syömme. Suurimmat ruoantuotannon ilmastopäästöt tulevat liha- ja maitotuotteiden tuotannosta.

Eläintuotanto on tuhlaava tapa tuottaa ruokaa: vain 10–20 prosenttia eläimen syömästä energiasta kertyy sen kehoon, ja ruokinta vaatii valtavia määriä peltoalaa. Kasviperäiseen ruokaan siirtyminen on siten merkittävä ympäristöteko.

Lähteet:
WWF:n ruokaopas
HS: Länsimaalaisten pitäisi vähentää lihansyöntiä 90 prosenttia, muuten ilmastonmuutoksen hillintä ei onnistu, varoittavat tutkijat
YLE: Suurtutkimus: Vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää ympäristöjalanjälkeä


Lokakuun ilmastokalenterin teemana on ilmastoystävällinen ruoka.
→ Lue lisää ja katso kuukauden ilmastovinkit!