Koulutus: Toimittajan työkalut suuryhtiöiden ja -sijoittajien ilmastotoimien arviointiin

Toimittajia kirjoittamassa muistiinpanoja.
Kuva: Climate Reality Project, Unsplash

Aikataulu ilmastotoimien toteuttamiselle kiristyy. Viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Euroopan energiakriisi ovat paljastaneet fossiiliriippuvuuden riskit. 

Suuryhtiöt ja -sijoittajat ovat keskeisessä roolissa ilmastokriisin hillinnässä ja vihreässä energiasiirtymässä. Ilmastotoimista ja -lupauksista viestitään aktiivisesti, mutta niiden laadun ja riittävyyden arviointi voi olla haastavaa.

Toimittajan työkalut suuryhtiöiden ja -sijoittajien ilmastotoimien arviointiin -koulutuksessa kansainväliset ja suomalaiset asiantuntijat avaavat yksityisen sektorin päästövähennystoimien arviointikeinoja.

Koulutus koostuu kaikille kiinnostuneille toimittajille avoimesta kahden webinaarin sarjasta 6.10. ja 13.10. sekä hakemusprosessin kautta valikoituneille järjestettävästä työpajakokonaisuudesta 24.-25.11. Koulutus on maksuton. 

Webinaari 1: Yritysten ilmastotavoitteiden ja päästökompensaation arviointi

Torstai 6.10.2022 klo 13.00-14.30

Ilmastolupausten kieli on täynnä terminologiaa nettonollasta hiilineutraaliuteen, mutta mikä on niiden ero ja mistä aidosti vastuullisen ilmastotavoitteen tunnistaa? Mitkä kriteerit määrittävät, ovatko päästökompensaatiot viherpesua vai ei? Ensimmäisessä webinaarissa perehdytään yritysten nettonollatavoitteiden kehitykseen viime vuosina ja niiden yleisimpiin puutteisiin sekä kompensaation rooliin päästövähennyksissä.

Puhujat:

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan asiantuntija
Takeshi Kuramochi, New Climate -instituutin tutkija ja Corporate Climate Responsibility Monitor 2022 -raportin kirjoittaja
Lasse Leipola, Finnwatchin ilmastoasiantuntija ja Nordic Dialogue on Voluntary Compensation -työryhmän jäsen

Webinaari 2: Vihreä siirtymä ja energiakriisi

Torstai 13.10.2022 klo 13.00-14.30

Fossiilikaasun korkean hinnan aiheuttama energiakriisi on korostanut tarvetta irtautua nopeasti fossiilisista polttoaineista. Minkälaisia ratkaisuja EU on esittänyt tilanteeseen, ja mitä intressejä taustalta löytyy? Entä miltä näyttää 1,5 asteen polun mukainen siirtymäsuunnitelma energiayhtiöille? Webinaarisarjan toinen osa pureutuu vihreän siirtymän kinkkisiin kysymyksiin.

Puhujat:

Tara Connolly, EU:n kaasupolitiikkaan keskittynyt seniorikampanjoitsija Global Witness -järjestöstä
Krista Halttunen, Imperial College London -yliopiston väitöskirjatutkija, joka tarkastelee öljy- ja kaasuyhtiöiden siirtymäsuunnitelmia

Webinaarien juontajana toimii Alma Onali, väitöskirjatutkija ja vapaa toimittaja. 

 

Työpajat

Torstai ja perjantai 24.-25.11.2022

Työpajoissa syvennetään webinaarien kautta saatua tietotaitoa ja viedä niitä käytäntöön erilaisten esimerkkien ja harjoitteiden kautta. Työpajat järjestetään Puistokatu 4:n Tieteen ja toivon talossa Helsingissä ja niihin valitaan n. 6-8 osallistujaa.

Haku työpajoihin avataan lokakuun puolessavälissä. Lisätiedot julkaistaan syyskuun loppuun mennessä.

 


Koulutus on jatkoa syksyn 2021 webinaarisarjalle, jonka pohjalta on koottu Toimittajan työkalupakki.

Koulutuksen järjestävä Hiilivapaa Suomi -kampanja on mukana Europe Beyond Coal -verkostossa, joka toimii 28 Euroopan maassa ja jonka yhteisenä tavoitteena on siirtymä puhtaaseen energiajärjestelmään. 

Yhteistyössä: Hiilivapaa Suomi, Tiina ja Antti Herlinin säätiö ja Finnwatch

 


Ilmoittaudu webinaareihin:

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *.

    Osallistun seuraaviin webinaareihin*:

    Miten hyvin koet tuntevasi yritysten ja sijoittajien ilmastotavoitteita?*

      

    Tietosuojaseloste