Kampanja Hesarissa 30.5.: Hiilen ja maakaasun polton on loputtava pian

Vapautetaan Suomi hiilestä!

Ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi kiireellisintä on luopua kivihiilen käytöstä.

Professori Peter Lund ja Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen ottivat kantaa (HS Vieraskynä 23.5.) kaasun käyttämisen puolesta. Kirjoittajat näkevät kaasun olevan hyvä välivaiheen energiamuoto matkalla päästöttömään energiajärjestelmään.

Kuten kirjoittajat totesivat, ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi kiireellisintä on luopua kivihiilen käytöstä. Helsingissä tähän suuntaan päätettiin mennä viime vuonna, kun valtuusto päätti, että Hanasaaren hiilivoimala suljetaan viimeistään vuonna 2024. Nopeampaankin tahtiin varmasti pääkaupungissa pystyttäisiin.

Seuraavaksi katseet kohdistuvat muihin isoihin hiilivoimaloihin. Helsingissä kivihiiltä poltetaan Hanasaaren ohella vielä Salmisaaressa, jonka osalta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Vantaalla hiili palaa Martinlaaksossa, Espoossa Fortumin Suomenojan laitoksella.

Myös näiden laitosten omistajien olisi jo aika alkaa esittää vaihtoehtoja hiilen pikaiselle korvaamiselle. Helsingissäkin ensimmäisen päätöksen tekemiseen meni vuosikausia, joten työn pitäisi olla jo käynnissä.

Energia-alan ratkaisut vaativat myös entistä enemmän avointa julkista keskustelua, jotta uusin tieteellinen tieto vaihtoehtojen vaikutuksista ja kansalaisten odotukset voidaan ottaa päätöksenteossa huomioon.

Ilmastonmuutos etenee niin nopeasti, että edes maakaasusta ei ole tilanteen pelastajaksi. Suomessa on mahdollisuus siirtyä lähivuosikymmeninä kokonaan uusiutuvaan energiaan ja energian säästeliämpään käyttöön. Sekä hiilen että maakaasun on ennen pitkää väistyttävä niiden tieltä.

Hanna Hakko
kampanjakoordinaattori
Hiilivapaa Suomi -kampanja

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 30.5.2016.)