Kivihiili kieltoon Suomessa – mutta vasta 14 vuoden päästä?

Helsingin Sanomat 2.11.2016

Helsingin Sanomat uutisoi 2.11.2016 Suomen hallituksen harkitsevan kivihiilen polton kieltämistä lailla vuoden 2030 jälkeen. Linjaus voitaisiin tehdä parhaillaan valmisteltavassa energia- ja ilmastostrategiassa.

Hiilivapaa Suomi -kampanja kannattaa hiilenpolton kieltoa. Suunniteltu aikataulu ei kuitenkaan ole tyydyttävä.

Pariisin ilmastosopimuksessa päätettiin, että ilmaston lämpeneminen tulisi pyrkiä rajoittamaan 1,5 asteeseen. Tavoitteen saavuttaminen vaatii mittavia toimia jo lähivuosina. Esimerkiksi CarbonBrief analyysilaitoksen mukaan Pariisin ilmastosopimuksessa asetettu 1,5 asteen lämpenemistavoite menetetään jo viidessä vuodessa, jos päästöjä ei aleta välittömästi leikata.

Arvostetun Potsdamin ilmastotutkimuslaitoksen mukaan ilmastotavoitteet tarkoittavat käytännössä sitä, että hiilen polton pitäisi loppua kaikkialla maailmassa jo vuonna 2025. Tavoite on monille maille erittäin haastava, ja sen saavuttaminen edellyttää teknologisesti edistyksellisempien maiden ja kaupunkien edelläkävijyyttä. Käytännössä Suomessa hiilen poltosta olisi pystyttävä luopumaan siis jo vuonna 2020.

Hallituksen kaavailema aikataulu – hiilen kieltäminen vuonna 2030 – tarkoittaisi, että kivihiilen polttaminen voisi Suomessa jatkua vielä 14 vuotta. Lämpenevässä ilmastossa maailmalla ei ole varaa Suomen kaltaisten maiden hidasteluun. Kivihiilen lisäksi Suomen tulisi lisäksi pyrkiä nopeasti eroon myös turpeen ja maakaasun käytöstä – millaista aikataulua hallitus suunnittelee niille, jos kivihiilellekin annetaan näin pitkä siirtymäaika?