Hiilivapaa Helsingin kommentit kaupunkistrategiaesityksestä

Pormestarin esitys Helsingin kaupunkistrategiaksi 2017-2021 julkaistiin 24.8. On hyvä, että ilmastotavoitteet ovat esityksessä näkyvästi läsnä ja että hiilineutraalisuustavoitetta ollaan valmiita aikaistamaan. Esimerkiksi suunnitelmat uusiutuvan energian lisäämisestä ja kunnianhimoisista energiatehokkuusnormeista ovat positiivisia.

Löysimme esityksestä myös parannettavaa, erityisesti energiantuotannon linjauksiin liittyen:

”Helsinki asettaa tavoitteeksi 60 prosentin päästövähennystavoitteen vuodelle 2030 ja aikaistaa hiilineutraalisuustavoitteen vuodesta 2050 vuoteen 2035.”

Hiilineutraaliustavoitteen siirtäminen vuodelta 2050 vuodelle 2035 on selvä parannus entiseen nähden.  Koska ilmastonmuutos kuitenkin etenee kiihtyvällä vauhdilla, on tärkeää, että vauraat maat ja kaupungit tähtäävät hiilineutraalisuuteen niin aikaisin kuin mahdollista. Uskomme, että Helsinki pystyy aikaistamaan hiilineutraaliustavoitteensa jo vuodelle 2030. Myös naapurikaupunki Espoo tavoittelee hiilineutraalisuutta vuonna 2030.

”Helsinki varautuu valtion mahdolliseen päätökseen hiilen käytön kieltämisestä energiatuotannossa. Tähän Helsinki tarvitsee valtion johdonmukaista tukea korvaavan energiajärjestelmän osan kehittämiseksi.”

Energiantuotanto- ja kulutus ovat Helsingin suurin kasvihuonepäästöjen lähde, ja strategiaan tarvittaisiinkin sen osalta konkreettisempia tavoitteita. Helenin energiantuotannon suurin ongelma on, että Salmisaaren voimalaitoksen kivihiilen poltolle ei ole vielä olemassa lopettamisaikataulua. Jotta hiilineutraalisuustavoitteen tavoittelu olisi uskottavaa, jo strategiassa tulisi asetettaa sulkemisaikataulu Salmisaaren voimalalle.

Helsinki haluaa esiintyä ilmastoasioiden edelläkävijänä. Tämän vuoksi on ristiriitaista, että kivihiilen käytön osalta kaupunki ilmaisee odottelevansa valtion toimenpiteitä ja mahdollisia kompensaatioita. Kivihiili on yksi suuripäästöisimmistä polttoaineista, ja edelläkävijälle pitäisi olla itsestäänselvyys luopua sen käytöstä omaehtoisesti jo lähivuosina ilman valtion toimenpiteitäkin. Olisi myös vastuutonta pitkittää kivihiilen käyttöä valtion kompensaatioiden toivossa.

”Päästövähennysten toteuttamisesta laaditaan vuoden 2018 helmikuun loppuun mennessä aikataulutettu toimenpideohjelma. Kaupungin ilmastotyöryhmän raportti ja Helenin hyväksytty kehitysohjelma toimivat pohjana työlle.”

Helenin voimassa oleva kehitysohjelma ei sisällä suunnitelmaa Salmisaaren sulkemiselle, eikä kehitysohjelman tule siten toimia pohjana tältä osin.

Toimenpideohjelman tekemisessä on lisäksi tärkeää, että prosessi on mahdollisimman avoin ja läpinäkyvä ja että kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua siihen.

”Rakennusten energiatehokkuutta parannetaan sekä uudisrakentamisessa että vanhan rakennuskannan korjaamisessa. Helsingin energiatehokkuusnormit ovat kansallista vähimmäistasoa kunnianhimoisemmat.”

On hyvä, että Helsingille suunnitellaan vähimmäistasoa tiukempia rakennusten energiatehokkuusvaatimuksia. Kannustamme asettamaan kaupungin omat energiatehokkuusvaatimukset selkeästi kunnianhimoisemmiksi kuin nyt ehdotetut, parhaillaan valmisteilla olevat kansalliset normit. Etenkin omien kiinteistöjensä osalta kunnan tulisi näyttää esimerkkiä ja varmistaa, että energiatehokkus huomioidaan niin rakentamisen kuin käytönkin aikana, sisäilman laadusta tinkimättä. Kunnan uusiin kiinteistöihin ja etenkin kunnan palvelurakennuksiin kannattaa alusta alkaen suunnitella myös uusiutuvan energian tuotantoa.

Kampanjamme suosittelemat energiantuotantomuodot fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi on koottu Hiilivapaa Helsinki -tietopakettiin. Tietopaketissa on myös kattava lista eri tahojen ehdotuksia siitä, miten kuntapäätöksenteossa voidaan käytännössä edistää energiatehokkuustoimia.