Missä on maalämpö, Helen ja YLE?

Salmisaaren kivihiilivoimala. Kuva: Miikka Niemi

YLE kertoi 14.11. nettisivuillaan kivihiilestä luopumisesta Helsingin lämmöntuotannossa ja maalailee tehtävää klikkiotsikon mukaisesti ”mahdottomaksi”.

Tehtävä muuttuu mahdottomaksi vain, jos päätetään unohtaa maalämpö ja muut lämpöpumput.

Maalämpö on jo käytetyin lämmitysmuoto omakotitalossa. Sen suosio kasvaa myös nopeasti rivitalo- ja kerrostalokohteissa kaupungeissa, ja varsinkin sellaisissa joissa kaupunki ei ole suojannut omaa monopoliasemassa olevaa kaukolämpöyhtiötään. Suurten kiinteistöjen kohdalla maalämpö on vielä yhdistettävissä ilmanvaihdon lämmön talteenottoon, mikä parantaa sen kannattavuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä entisestään.

Maalämpöpumput lisäävät sähkön tarvetta, mutta oikeilla mitoituksilla ja älykkäillä ohjauksilla voidaan lämpöpumppujen sähkökuormaa jakaa tasaisesti ympäri vuorokautta. Lämpökaivojen tehoa ja kapasiteettia voidaan parantaa lataamalla lämpiminä päivinä ilmanvaihdon hukkalämpö kaivoihin; tällöin lämpökaivoista tuleekin maailman halvin ja puhtain akkuratkaisu.

Helen tekee korotuksia kaukolämmön hintaan samaan aikaan, kun kiinteistöjen oma sähkön- ja lämmöntuotanto yleistyy ja muuttuu koko ajan edullisemmaksi. “Mahdottomalla tehtävällä” pelottelu vaikuttaakin tästä näkökulmasta Helenin omalta markkinointikampanjalta.

Ylen seuraava kaukolämpöjuttu voisi vastapainoksi käsitellä hajautettuun energiajärjestelmään siirtymistä: energiansäästön älykkäitä ratkaisuja, lämpöpumppuja, lämmön talteenottoa ja matalalämpöverkkoja yhdistettynä aurinkoenergiaan ja tuulivoimaan. Tämä on tutkijoiden, vaan ei energiayhtiöiden, suosittama ratkaisu.