Irti turpeesta! -kampanja käynnistyy

Turve kuuluu suohon

Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt kansalaisaloitekampanjan turpeen energiakäytön lopettamiseksi. Kampanjaa tukevat niin Hiilivapaa Suomi -kampanja kuin lukuisat muut järjestöt ja toimijat. Turpeen poltolle on tärkeää saada lopetuspäivä pian, sillä ilman tätä päätöstä Sanna Marinin hallituksen ilmastotavoitteet karkaavat kauas.

“Turpeen polton lopettaminen on helpoin ja tehokkain yksittäinen ilmastoratkaisu. Jotta voimme rakentaa fossiilivapaan hyvinvointivaltion, tarvitsemme selkeän aikataulun turpeesta luopumiselle. Lain säätäminen on tähän hyvä keino”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Turve tuottaa vain viisi prosenttia energiastamme, mutta 15 prosenttia päästöistämme – yhtä paljon kuin henkilöautoliikenne. Turpeen polttaminen on ilmastolle jopa haitallisempaa kuin kivihiilen polttaminen. Suomi onkin jo säätänyt lain, joka lopettaa kivihiilen energiakäytön. Nyt on aika päästä irti myös turpeesta. Lopetuspäätöksen helpottamiseksi EU:lta on tarjolla satoja miljoonia euroa tukea muutokseen, huomauttaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.

“On kaikkien kannalta paras vaihtoehto, että siirtyminen puhtaaseen energiaan tehdään hallitusti ja oikeudenmukaisesti. Lakialoitteella haluamme antaa kansalaisille ja eduskunnalle mahdollisuuden tarttua tähän tilaisuuteen.”

Turpeen energiakäyttö on myös yksi syy siihen, että Suomen suoluonto ja -lajit uhanalaistuvat edelleen. Turpeen kaivamisen lopettaminen auttaisi siis ainutlaatuista suoluontoamme, toteaa suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

“Soilla on myös monia tärkeitä tehtäviä: ne esimerkiksi tasaavat tulvia. Suot ja vedet muodostavat kokonaisuuden. Turpeen kaivaminen kuormittaa herkkiä vesiä ja tekee järvistä sameita. Energiakäytön lisäksi turpeen muutkin käyttötavat ovat haitallisia sekä ilmastolle että luonnolle. Turve kuuluu suohon.“

Lakialoite turpeen energiakäytön lopettamiseksi on allekirjoitettavissa täällä. Nimiä kerätään 19.2.2021 asti. Lisätietoja Irti turpeesta -kampanjasta osoitteessa www.irtiturpeesta.fi.