Suomen luovuttava hiilestä vuoteen 2025 mennessä

Kampanjan aktiiveja Fortumin Suomenojan voimalaitoksella.

Kivihiilen polttaminen tuottaa reilut 10 % eli varsin suuren osan Suomen hiilidioksidipäästöistä. Maailmanlaajuisesti kivihiilen poltto on yksi suurimmista syistä ilmastokatastrofin syntyyn. Kivihiilikielto olisi siis merkittävä Suomen päästöjen kannalta mutta kiellon vaikutukset ulottuisivat myös laajemmalle. Maailma tarvitsee edelläkävijöitä, ja kieltämällä kivihiilen vuoteen 2025 mennessä Suomi toimisi kannustavana esimerkkinä muille maille.

Ilmastotiede puoltaa kiellon aikaistamista. Pariisin ilmastosopimuksen päätös pyrkiä rajoittamaan ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen vaatii radikaaleja päästövähennyksiä ympäri maailman jo lähivuosina.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikaisen tilaama selvitys kivihiilen kieltämisestä julkaistiin tiistaina 27.3. Selvityksessä arvioitiin kivihiilen kieltämisen vaikutuksia kiellon tullessa voimaan joko 2025 tai 2030.

Silmiinpistävää selvityksessä on, että se käsittelee kivihiilen korvaavia ratkaisuja hyvin kapeasta näkökulmasta. Vaihtoehdoista on tarkasteltu lähinnä vain biomassaa, turvetta ja maakaasua. Esimerkiksi Smart Energy Transition -tutkimushanke on esittänyt, että kivihiilen korvaamiseksi voidaan käyttää moninaisten ratkaisujen kirjoa. Kivihiilikieltoselvityksessä olisi ollut tarpeen tutkailla tarkasti esimerkiksi energiatehokkuuden, kysyntäjoustojen, lämpöpumppujen, aurinkoenergian ja kaukolämpöverkkojen kehittämisen roolia kivihiilen korvaamisessa ja arvioida näiden vaihtoehtojen vaikutuksia.

Selvityksessä 2025-kiellon negatiiviset taloudelliset vaikutukset arvioidaan 190 miljoonaa euroksi. Selvityksessä arvioidaan, että kivihiilen kieltäminen vuoteen 2025 mennessä tietäisi ennenaikaisia korvausinvestointeja viidellä paikkakunnalla, mutta kaukolämmön hinnan korotuspaineet jäisivät jokseenkin pieniksi. Esimerkiksi Helsingissä kaukolämmön hinnan arvioidaan nousevan 5-10 %, Vantaalla ja Espoossa vain 0-5 % ja Turun seudulla 0 %.   Vaasassa hinnannousun arvioidaan olevan suurempi, 15-20 %. Toisaalta tällä hetkellä Vaasassa kaukolämmön hinta on verrattain matala. Myös pääkaupunkiseudulla kaukolämmön hinta pärjää edullisuudessa hyvin kansallisessa vertailussa, eli hinnoissa on nostovaraa.

Eri skenaarioiden päästökertymien tarkastelu jää selvityksessä pinnalliseksi. Ottaen huomioon, että kivihiilikiellon taustalla on ilmastonmuutoksen hillintä, voi tätä pitää puutteena.

Selvityksessä väitetään, että kivihiilikielto ei välttämättä vähentäisi päästöjä, sillä vapaaksi jääneet päästöoikeudet voitaisiin käyttää muualla Euroopassa. On tärkeää huomata, että päästökauppajärjestelmään on tulossa parannuksia. Vuonna 2019 toimintansa aloittaa markkinavakausvaranto, joka poistaa markkinoilta ylijääneitä oikeuksia. Lisäksi on todennäköistä, että päästökaupan alaisia päästötavoitteita kiristetään ensi vuosikymmenen aikana, kuten ministeri Tiilikainen itsekin arvioi.