ECT-sopimus vaarantaa ilmaston — lähetä ministeri Lintilälle viesti

Tiesitkö, että vanhanaikainen sopimus suojaa yhtiöiden fossiili-investointeja ympäristön ja veronmaksajien kustannuksella?

Energy Charter Treaty (ECT) on 1990-luvulla laadittu kansainvälinen investointisuojasopimus, jonka nojalla fossiiliseen energiaan sijoittaneet yritykset voivat vaatia välimiesoikeuden kautta miljardikorvauksia, jos heidän toimintaansa uhataan. Esimerkiksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on käyttänyt sopimusta Alankomaita vastaan, koska sen hallitus on aikeissa kieltää kivihiilen lailla vuoteen 2030 mennessä.

Tämänkaltaiset oikeusjutut luovat vaarallisen esimerkin ja toimivat esteenä kiireellisille ilmastotoimille. Sopimus on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa ja suojelee jopa kymmenien miljardien edestä fossiili-investointeja, jotka ylittävät 1,5 asteen hiilibudjetin.

ECT-sopimus on kerännyt kritiikkiä kansalaisjärjestöjen lisäksi myös Euroopan parlamentilta ja useat EU:n jäsenmaat kannattavat sopimuksesta irtautumista. Hiljattain joukko nuoria, jotka ovat kärsineet ilmastokriisin aiheuttamasta sään ääri-ilmiöiden lisääntymisestä haastoivat 12 EU jäsenmaata Euroopan unionin tuomioistuimeen, koska ne antavat ECT-sopimuksen hidastaa ilmastotoimia.

ECT-sopimusta on yritetty uudistaa viimeiset neljä vuotta. EU haluaa muuttaa sopimuksen tukemaan ilmastotavoitteita ja puhdasta energiasiirtymää. Osa maista taas ei halua muuttaa mitään, joten uudistus on tuomittu epäonnistumaan. Maat tulevat neuvottelemaan yksityiskohdista vielä viime metreille, mutta jo nyt on selvää että uudistettu ECT-sopimus on yhtä vaarallinen kuin aikaisemmin. Uudistettu sopimus on tarkoitus hyväksyä periaatteellisesti 24.6. ad hoc ministerikonferensissa Brysselissä ja sopimus allekirjoitetaan marraskuun 2022 ministerikonferenssissa.

Yhdessä voimme vaatia, että EU ja Suomi irtautuvat tästä ilmastotoimia hidastavasta ja vaarallisesta sopimuksesta! Lähetä viesti Mika Lintilälle sekä työ- ja elinkeinoministeriölle ja auta meitä pääsemään eroon tästä fossiilisia polttoaineita suojelevasta sopimuksesta.

Lue lisää ECT-sopimuksesta

Lähetä viesti ministeri Lintilälle sekä TEM:ille ja vaadi nopeita toimia!

Lähetä ministeri Lintilälle viesti:

Valmis twiittipohja avautuu, kun klikkaat henkilön twitter-nimeä.