Hiilineutraali Vantaa 2030 vaatii energiantuotannon suurremonttia

Vantaan kaupunginvaltuustossa 11.12 hyväksytyssä strategiassa asetetaan tavoite hiilineutraalista Vantaasta vuoteen 2030 mennessä – hienoa! Hiilineutraaliustavoite on askel kohti vastuullista ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Sen siivittämänä Vantaan kaupungille tarjoutuu mahdollisuus ottaa suunnannäyttäjän rooli jopa kansainvälisellä tasolla.

Sanojen lisäksi tarvitaan kuitenkin ennen kaikkea tekoja, ja nyt alkaa varsinainen työ. Liikenne aiheuttaa ison osan Vantaan kasvihuonepäästöistä, ja liikennettä onkin jo huomioitu strategiassa: esimerkiksi joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä kehitetään. Liikenteen ohella toinen suurimmista päästöjen lähteistä on kaukolämmön tuotanto. Strategiassa energiantuotanto kuitenkin suorastaan loistaa poissaolollaan. Miksi?

Kivihiili ja turve pois energiapaletista

Vantaan kohdalla ei ole kyse siitä, etteikö kaupunki pystyisi vaikuttamaan energiantuotantoon: Vantaan kaupunki (60 %) omistaa Vantaan Energian yhdessä Helsingin kaupungin (40 %) kanssa. Valtuutetuilla on valta ohjata Vantaan Energiaa haluamaansa suuntaan, ja tätä valtaa heidän  tulisi myös käyttää. Vuonna 2016 Vantaan Energian kaukolämmöstä jopa 43 % tuotettiin kivihiilellä, joka on turpeen ohella ilmastolle kaikkein vahingollisin polttoaine. Näistä ilmaston kannalta kaikkein pahimmista polttoaineista tulisi päästä eroon välittömästi, viimeistään 2020-luvun alussa. Vantaan istuvan kaupunginvaltuuston tärkeimpiin tehtäviin kuuluukin asettaa kivihiilen poltolle takaraja ja laatia yhteistyössä Vantaan Energian kanssa suunnitelma kivihiilen korvaamiseksi aikatauluineen ja investointeineen.

Puhtaat ratkaisut ovat olemassa

Kivihiilestä luopuminen on realismia. Esimerkiksi marraskuussa 2017 julkaistun Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman, Smart Energy Transition -hankkeen ja Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman tuottaman Uusia näkymiä energiamurroksen Suomeen –raportin keskeinen viesti on, että ratkaisut kivihiilen korvaamiseen ovat jo olemassa; tarvitaan vain poliittinen tahto ottaa ne käyttöön.

Ei ole yhdentekevää, miten kivihiili korvataan. On tärkeää, että Vantaan Energia nojaa fossiilisista irtautuessaan moderneihin ja aidosti päästöjä vähentäviin ratkaisuihin. Tähän asti Vantaan Energian suunnitelmat kivihiilen korvaamiseksi ovat perustuneet pääasiassa biomassaan ja turpeeseen, mikä on ongelmallista. Tutkijoiden mukaan metsien käytön lisäämisellä ei saavuteta ilmastohyötyjä useisiin vuosikymmeniin eikä mahdollisesti edes tämän vuosisadan aikana. Miten Vantaan Energia aikoo taata biomassan kestävyyden ja riittävyyden? Turve taas on kivihiiltäkin pahempi ilmastopäästöjen lähde. Tämän vuoksi kivihiiltä tulee korvata ensisijaisesti muilla keinoilla.

Kivihiiltä ei voida siis korvata vain vaihtamalla kattilan sisältö yksinkertaisesti hiilestä puuhun ja turpeeseen. Kivihiilen korvaaminen uusiutuvalla energialla edellyttää monipuolisia ratkaisuja. Niihin kuuluvat muun muassa  energiatehokkuus, uusiutuva energia, energian varastointi, kysyntäjoustot sekä kaksisuuntainen kaukolämpöverkko ja matalalämpöverkot.

Hiilivapaa Vantaa on mahdollisuus

Vantaalla on mahdollisuus asemoitua yhdeksi uusia innovaatioita vauhdittavan energiamurroksen johtajista. Siitä voi tulla kaupunki, joka edesauttaa globaalien ratkaisujen kehittymistä – tai vitkastelija, joka näpertelee kivihiilen, turpeen ja puun polton kanssa.

Siis minne meet Vantaa? Pystytkö olemaan yksi johtajista? Toivottavasti strategian aukot energiantuotannon ja -kulutuksen suhteen paikataan keväällä 2018 laadittavassa Resurssiviisauden tiekartassa. Se on seuraava paikka tehdä hyviä päätöksiä kivihiilen, turpeen sekä uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja älykkään energiajärjestelmän suhteen.