Hiilivapaa Suomi toimitti ministereille vetoomuskortteja kivihiilikieltoon liittyen

Vapaaehtoisemme Essi ja Ulf viemässä vetoomuskortteja ministeri Kimmo Tiilikaiselle

Hiilivapaa Suomi -kampanja keräsi pitkin kevättä ja kesää ministereille vetoomuskortteja kivihiilikieltoon ja yleisemminkin energiapolitiikkaan liittyen. Aktiivimme veivät kortit henkilökohtaisesti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle, maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle sekä sisäministeri Kai Mykkäselle. Loput ministerit saavat korttinsa kirjeitse.

Yksi korttien viesteistä on, että kivihiilikielto on oikeansuuntainen päätös. Hiilivapaa Suomi kuitenkin vaatii kiellon aikaistamista vuodelta 2029 vuoteen 2025. Lisäksi kampanja peräänkuuluttaa tarvetta kieltää yhdessä hiilen kanssa myös turve, jolla on kivihiiltäkin suuremmat päästöt. Itsestäänselvästi myös turpeen verohelpotusten muodossa saamat tuet olisi poistettava mitä pikimmiten.

Kieltoon liittyy kannustinpaketti energiayhtiöille, jotka luopuvat kivihiilestä viimeistään vuonna 2025. On oikein, että tukia ohjataan myös lämmityksen päästöjen karsimiseen ja kivihiilen polton lopettamisen vauhdittamiseen. Valitettavaa sen sijaan on, että tukirahat aiotaan nipistää uusiutuvan sähkön tuista samaan aikaan, kun valtio jakaa runsaasti ympäristölle haitallisia tukia, joista pitäisi päästä eroon. On kannatettavaa, että puolet tukirahoista ohjataan uusien teknologioiden käyttöönottoon. Puolet tukipotista suunnataan yhdistettyyn sähkön ja lämmön tuotantoon puupolttoaineilla, mitä voi pitää kyseenalaisena.  Onko puuperäiseen CHP-tuotantoon investoiminen järkevin tapa varautua sähkön kulutushuippuihin? Ilmastonmuutoksen edessä on ratkaisevan tärkeää, että suojelemme hiiltä sitovia metsiämme ja soitamme. Lue lisää parannusehdotuksistamme lakialoitteeseen.

Jos et päässyt kirjoittamaan fyysistä vetoomuskorttia, voit osallistua sähköisesti ja twiitata tai lähettää sähköpostia.