Järjestöt: Fortumin yhtiökokouksesta tulossa tynkä – päätöksiin tulisi voida osallistua etänä

Greenpeacen mielenilmaus Fortumin pääkonttorilla 24.10.2019 Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace

Fortum on tänään ilmoittanut, että yhtiö järjestää yhtiökokouksen koronaviruksesta huolimatta. Greenpeace, Amnesty International Suomen osasto ja Hiilivapaa Suomi ovat päättäneet perua osallistumisensa yhtiökokoukseen asiantuntijasuositusten myötä. Myös kansainväliset vieraat, kuten Saksan ilmastoliikkeen keulahahmot, ovat peruneet osallistumisensa. Kokouksesta on tulossa tynkä, vaikka agendalla on tärkeitä asioita: päätös hiilen alasajosta on tehtävä nyt.

”Fortumilla tulee olemaan tiistaina suuria asioita kokouksen agendalla, ja siksi myös kokoukseen kohdistuneet odotukset ovat olleet poikkeuksellisen korkealla. Itse kunnioitamme asiantuntijoiden kehotusta välttää suuria yleisötapahtumia ja jättäydymme kokouksesta pois. Samalla hämmästelemme, miksi etänä kokoukseen osallistuvat osakkeenomistajat eivät voi esittää kysymyksiä eivätkä äänestää”, sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki.

“Päätökset Fortumilla ovat joka tapauksessa edessä. Fortum sanoo toimivansa puhtaamman maailman puolesta, mutta jarruttaa samaan aikaan hiilen alasajoa Euroopassa. Tämä ei voi jatkua. Fortumin tulee kantaa vastuunsa, lopettaa hiilen polttaminen ja sitoutua 1,5 asteen tavoitteeseen WWF:n aloitteen mukaisesti”, Paulomäki jatkaa.

”Viestimme ei varmasti ole jäänyt epäselväksi: ilmastokriisi on mitä suurimmissa määrin myös ihmisoikeuskriisi. Se uhkaa oikeuttamme esimerkiksi elämään, terveyteen sekä puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön. Yrityksillä on velvollisuus tunnistaa, ennaltaehkäistä ja korjata toimintansa ihmisoikeusriskejä. Siksi emme voi kääntää katsettamme, kun energiayhtiömme Fortum on mukana hankkeissa, jotka hidastavat hiilivoiman alasajoa”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Fortumin yhtiökokousta pystyy seuraamaan myös videon välityksellä. Ongelmallista kuitenkin on, että etänä kokoukseen osallistuvat osakkeenomistajat eivät voi kysyä kysymyksiä tai äänestää.

Yhtiökokouksesta pois jättäytyvät järjestöt ja kansainväliset vieraat:

Amnesty International Suomen osasto
Fridays For Future Saksa
Greenpeace Suomi
Greenpeace Saksa
Hiilivapaa Suomi
Ende Gelände
Ecodefense
Urgewald
Milieudefensie
Handel Anders!-coalitie

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeace Suomen maajohtaja
040 701 8933

Frank Johansson, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja
050 376 6311

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi-kampanjan koordinaattori
044 576 9999

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
040 751 7957