Fortum rajoittaa osakkeenomistajien vaikutusmahdollisuuksia

Datteln4-vastainen mielenosoitus
Järjestöt osoittamassa mieltään Fortumin pääkonttorilla.

Fortum järjestää kevään yhtiökokouksen niin, että osallistujat eivät voi kysyä kysymyksiä tai keskustella kokouksen aikana. Vaadimme, että osakkeenomistajien oikeudet turvataan myös poikkeusoloissa.

Koronatilanteen vuoksi Fortumin yhtiökokousta on lykätty 23. huhtikuuta asti, jolloin se järjestetään pääasiassa etäyhteydellä. Fortum on kehottanut, ettei kukaan osakkeenomistaja tule kokouspaikalle, jotta viranomaisten määräystä rajoittaa julkisten kokoontumisten koko 10 henkilöön voidaan noudattaa.

Kokouksen lykkääminen oli oikea valinta Fortumilta. Koronaviruksen aiheuttamassa kriisitilanteessa tärkeintä on rajoittaa tartuntojen määrää, suojella riskiryhmiä ja vähentää terveydenhuoltojärjestelmän kuormitusta. Hiilivapaa Suomi ja muut kansalaisjärjestöt ilmoittivat jo ennen kokouksen lykkäämistä, että ne eivät osallistu kokoukseen paikan päällä tartuntariskin vuoksi.

Olemme kuitenkin pettyneitä tapaan, jolla Fortum on päättänyt järjestää yhtiökokouksen 23. huhtikuuta. Fortum pyrkii pitämään kokouksen mahdollisimman lyhyenä, vaikka asialistalla on tärkeitä asioita. Osakkeenomistajille ei anneta mahdollisuutta esittää kysymyksiä kokouksen aikana. Fortum on pyytänyt osakkeenomistajia lähettämään kysymykset ennakkoon kirjallisena ja sanonut, että se “voi huomioida esitetyt kysymykset” kokouksen esityksissä. Fortum ei kuitenkaan ole taannut, että jokaiseen kysymykseen vastataan. 

Kokouksen osallistujat eivät voi myöskään esittää kommentteja, keskustella esiin nousevista aiheista tai äänestää kokouksen aikana. Äänestäminen onnistuu ainoastaa ennakkoon tai valtuuttamalla paikalla oleva asianajotoimisto edustamaan osakkeenomistajaa kokouksessa. 

Rajoitusten vuoksi yhtiökokous ei tarjoa osallistujille kunnollista keskustelumahdollisuutta.

Nämä ovat merkittäviä puutteita, sillä yhtiökokous on Fortumin ylin päätöksentekoelin ja tärkeä vaikuttamisen paikka osakkeenomistajille. Rajoitusten vuoksi yhtiökokous ei tarjoa osallistujille kunnollista keskustelumahdollisuutta eivätkä osakkeenomistajat saa ääntään kuuluville riittävällä tavalla. 

Fortumin ja muiden yhtiöiden on turvattava osakkeenomistajien vaikuttamismahdollisuudet myös koronakriisin aikana. Yhtiökokousten kestoa ei saa lyhentää, jotta asiat voidaan käsitellä kunnolla. Kokouksen osallistujilla tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä yhtiön toimitusjohtajalle kokouksen aikana etäyhteydellä ja saada niihin vastaus. 

Lisäksi Fortumin pitää etukäteen varmistaa, että kaikilla osakkeenomistajilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua kokoukseen, myös niillä, joilla ei ole tarvittavia laitteita tai digitaitoja.