Online-suurmielenosoitus vaatii Fortumia irtautumaan fossiilisista: hiilivoimasta tulee luopua eikä uusia voimaloita saa avata

Kuuden kuvan kollaasi. Jokaisessa kuvassa on yksi henkilö pitämässä kylttiä, jotka muodostavat viestin: Fortum ja Uniper aika siirtyä sanoista tekoihin!

Tiedote

Sadat mielenosoittajat vaativat tänään yhtiökokouksensa järjestävältä Fortumilta nopeita toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi: valtionyhtiön tulee luopua hiilivoimasta ja sitoutua Pariisin ilmastosopimukseen. Koronaepidemian myötä online-mielenosoittajat kokoontuvat Fortumin pääkonttorille virtuaalisesti. Mielenosoituksen järjestävät Greenpeace Suomi, Amnesty International Suomen osasto, FridaysforFuture Suomi, Suomen Luonnonsuojeluliiton uudenmaan piiri, Finnwatch, Elokapina, Hiilivapaa Suomi ja Fortumregrets-ryhmä.

“Tänään Fortumilla on tuhannen taalan mahdollisuus muuttaa suuntaansa ja kantaa vastuu: hiilen polttamisen on loputtava, eikä uutta Datteln 4-hiilivoimalaa saa avata. Vaadimme, että oma energiayhtiömme ottaa ilmastokriisin tosissaan. Tämän vaatimuksen esittävät sadat valtionyhtiömme omistajat, jotka kokoontuvat tänään virtuaalisesti Fortumin pääkonttorille mielenosoitukseen”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Online-mielenosoitus pidetään Fortumin pääkonttorilla tänään klo 10–14. Mielenosoitukseen osallistutaan liittymällä Facebook-tapahtumaan ja julkaisemalla sosiaalisen median päivitys tai kuva, joka on merkitty Fortumin pääkonttorille Keilaniemeen.

Mielenosoitus vaatii, että Fortum sulkee hiilivoimalansa viimeistään vuoteen 2030 mennessä, estää Datteln 4 -hiilivoimalan avaamisen, sopeuttaa liiketoiminnan Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi ja estää tytäryhtiö Uniperin uhkauksen haastaa Alankomaat välimiesoikeuteen.

“Ilmastokriisi on myös ihmisoikeuskriisi. Sitä ei ratkaista uuden hiilivoimalan avaamisella tai viivästyttämällä fossiilisista lähteistä irtautumista. Fortum kertoo toimivansa puhtaamman maailman puolesta, mutta tämä visio ei välity teoissa. Jotta voimme suojella yhteisiä perusoikeuksiamme, on fossiilisesta energiasta päästävä eroon viimeistään vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Frank Johansson, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja.

Fortumin yhtiökokous järjestetään vain muutama viikko sen jälkeen, kun hallitus julkaisi uuden omistajaohjauksen periaatepäätöksen.

”Me suomalaiset olemme Fortumin enemmistöomistajia, ja kuten tuore linjaus omistajaohjauksesta toteaa, valtionyhtiöiden on toimittava puolentoista asteen ilmastotavoitteen mukaisesti. Fortumin tulee tunnustaa, että tähän tavoitteeseen ei sovi vielä 2030-luvullakin pyörivä hiilivoimala”, sanoo Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.

Yhtiökokouksessa tullaan käsittelemään WWF Suomen tekemää aloitetta, jossa esitetään 1,5 asteen tavoitteen lisäämistä Fortumin yhtiöjärjestykseen. Fortumin hallitus on jo ilmoittanut, ettei se tue aloitetta.

“Fortum on puhunut tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden puolesta. Silti Fortumin hallitus vastustaa yrityksen toiminnan sopeuttamista 1,5 asteen tavoitteeseen. Tämä on rikos tulevia sukupolvia kohtaan. Suomen suurimpien saastuttajien on tultava ilmastotalkoisiin mukaan niin kuin meidän kaikkien muidenkin”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori.

Myös nuorten ilmastoliike FridaysforFuture on mukana osoittamassa mieltä Fortumin toimia vastaan.

“Fortum osoittaa toimillaan vähät välittävänsä nuorten tulevaisuudestaNuorten huoli ja ahdistus ihmiskunnan suurimmasta kriisistä on selkeästi kuultu, siitä vain ei piitata. Emme voi sallia Fortumin tuhoavan meidän kaikkien tulevaisuutta. FridaysforFuture on mukana virtuaalimiekkarissa, sillä nyt on aika osoittaa Fortumille, ettei kuolleella planeetalla ole talouskasvua”, FridaysforFuturen Ellen Ojala sanoo.

Online-mielenosoituksen järjestäneet tahot jakavat nuorten huolen. Fortumilta vaaditaan toimia, koska valtionyhtiöllä on suuri mahdollisuus vaikuttaa.

”Ilmastonmuutos on jo osin tapahtunut, eikä talvista enää tule lapsuuteni talvien kaltaisia. Isot nälänhädät, ilmastopakolaisuus suuremmassa mittakaavassa ja länsimaisen järjestelmän hallitsematon romahdus lienevät vielä estettävissä, mikäli järkeä löytyy nyt sen verran, että fossiilisten polttoaineiden käyttö ajetaan alas. Fortumin ja Suomen kuuluu olla eturivissä, koska meille se on mahdollista”, sanoo elokapina-aktivisti Outi Leskinen.

Mielenosoituksen etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #FortumIrtiFossiilisista.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace
040 164 8606

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
041 460 9873

Iina Lindeman, tiedottaja, Amnesty International Suomen osasto
040 833 1532

Lasse Leipola, ilmastoasiantuntija, Finnwatch
044 491 9401

Ellen Ojala, ilmastoaktivisti, FridaysforFuture
050 496 6164

Vera Kauppinen, kampanjakoordinaattori, Hiilivapaa Suomi
044 576 9999