Järjestöjen kirje toimitusjohtaja Markus Rauramolle: Fortumin ja Uniperin suljettava hiilivoimalat ja sitouduttava Pariisin ilmastosopimukseen

Greenpeacen ja Elokapinan mielenosoitus Fortumin pääkonttorilla helmikuussa 2019.

Fortumin uusi toimitusjohtaja Markus Rauramo aloittaa työnsä tänään. Greenpeace, WWF Suomi, Amnesty International Suomen osasto, Finnwatch, Hiilivapaa Suomi sekä eurooppalaiset järjestöt ovat lähestyneet uutta toimitusjohtajaa kirjeitse. Järjestöt vaativat, että Fortum ja tytäryhtiö Uniper luopuvat hiilivoimasta viipymättä, sulkien viimeisenkin voimalaitoksen vuoteen 2030 mennessä, ja sopeuttavat liiketoimintansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

“Uudella toimitusjohtaja Markus Rauramolla on nyt mahdollisuus ohjata Fortum oikeaan suuntaan ja lopettaa hiilenpoltto ilmastokriisin vaatimassa aikataulussa. Suomen valtionyhtiö on juuri avannut uuden hiilivoimalan Saksaan ja on mukana uhkailemassa Alankomaita välimiesoikeudella maan hiilikiellon vuoksi: uuden toimitusjohtajan tulee laittaa piste näille älyttömyyksille”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Järjestöt toimittivat tervehdyksensä Markus Rauramolle tänään. Järjestöt vaativat kirjeessään, että Fortum sulkee kaikki hiilivoimalansa vuoteen 2030 mennessä ja lopettaa Pariisin ilmastosopimuksen vastaisten toimien tukemisen, kuten Alankomaiden uhkailun välimiesoikeusmenettelyllä. Fortumin tulee myös lopettaa kaasun polton tarpeeton pitkittäminen.

“Toivomme että uudella toimitusjohtajalla on rohkeutta irrottautua vanhasta. Sovittamalla strategian Pariisin sopimukseen Fortum voi luoda maailmanluokan ennakkotapauksen aikataulutetusta hiilivoiman alasajosta”, sanoo WWF Suomen oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen.

Järjestöt huomauttavat kirjeessään, että Uniper-oston myötä Fortumista on tullut keskeinen Euroopan energiatulevaisuuden määrittäjä. Suomalaisen valtio-omisteisen yhtiön on pystyttävä näyttämään, miten Pariisin sopimuksen mukaisista liiketoimintamalleista tehdään totta.

”Fortumin ja Uniperin on luovuttava fossiilisesta energiantuotannosta mahdollisimman nopeasti paitsi Euroopassa myös Venäjällä, missä suurin osa yhtiöiden päästöistä syntyy. Hiilivoimalat tulee sulkea eikä niitä saa myydä eteenpäin, sillä ainoastaan sulkeminen johtaa todellisiin päästövähennyksiin”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori.

Lue järjestöjen lähettämä kirje

Mukana olevat järjestöt:

Amnesty International Suomen osasto
BUND
Deutsche Umwelthilfe
Europe Beyond Coal
Finnwatch
Greenpeace
Hiilivapaa Suomi
urgewald
WWF Suomi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Hanna Paulomäki, Greenpeacen Suomen maajohtaja
040 701 8933

Raija-Leena Ojanen, oikeudellinen neuvonantaja, WWF Suomi
050 599 0232

Iina Lindeman, tiedottaja, Amnesty International Suomen osasto
040 833 1532

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori
044 576 9999

Mari Vaara, tiedottaja, Greenpeace
041 460 9873