Yli miljoona ihmistä kehottaa Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään ECT-sopimuksesta

Vaaka, jonka toisessa kupissa on maapallo toisessa ja voimaloita ja valtava ECT-sopimuspunnus

Jo yli miljoona kansalaista on ehtinyt allekirjoittaa vajaat kaksi viikkoa auki olleen vetoomuksen , jossa vaaditaan Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään energiaperuskirjasta tehdystä sopimuksesta eli ECT-sopimuksesta  ja estämään sen laajenemisen uusiin maihin. Epädemokraattinen ja vanhentunut sopimus antaa hiili-, öljy- ja kaasuyhtiöille mahdollisuuden jarruttaa puhtaaseen energiajärjestelmään siirtymistä.

ECT-sopimus on 1990-luvulta peräisin oleva energia-alan investointisopimus, joka antaa ulkomaisille sijoittajille oikeuden nostaa korvauskanteita valtioita vastaan melkein mistä tahansa päätöksistä, jotka vaikuttavat haitallisesti sijoittajien voitto-odotuksiin.

“ECT-sopimus tarjoaa fossiilifirmoille oikeudellisen ohituskaistan ilmastotoimien hidastamiseen ja verorahojen nyhtämiseen. Tuorein esimerkki on vain muutaman viikon takaa: saksalainen energiajätti RWE ilmoitti, että se haastaa Alankomaat oikeuteen

ja hakee 1,4 miljardin euron korvauksia, koska Alankomaiden uusi hiilikieltolaki kieltää kivihiilen energiakäytön vuoden 2030 jälkeen”, sanoo Olli Tiainen, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Esimerkkejä löytyy myös lähempää: Suomen valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper on uhannut haastaa Alankomaat oikeuteen samasta syystä.

“On järjetöntä, että Suomen valtionyhtiö on mukana uhkaamassa oikeustoimilla valtiota, jolla on samankaltainen hiilikieltolaki kuin Suomella”, sanoo Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomen kampanja-asiantuntija.

“Useat energiayhtiöt, muun muassa Fortum ja Uniper suunnittelevat myös uusia investointeja fossiiliseen maakaasun. Tällaisia investointeja, jotka uhkaavat lukita meidät fossiilisten polttoaineiden käyttöön vuosikymmeniksi, ei tule suojata ECT-sopimuksella”, Kauppinen jatkaa.

Myös EU:ssa on tiedostettu, että ECT-sopimuksesta on tullut este Pariisin ilmastosopimuksen ja Euroopan vihreän sopimuksen tavoitteiden toteuttamiselle, ja EU on nyt vuoden ajan käynyt toistaiseksi tuloksettomia neuvotteluja muiden sopimusosapuolten kanssa muun muassa sopimukseen kuuluvan sijoittajansuojan uudistamisesta. Tällä viikolla alkoi prosessin neljäs neuvottelukierros. EU aikoo nyt esittää investointisuojan poistamista fossiilisilta polttoaineilta, mikä astuisi voimaan 10 vuoden päästä sopimusmuutosten voimaantulon jälkeen. Esityksen läpimeno vaikuttaa kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä, sillä sopimusmuutos vaatisi kaikkien 53 ECT:ssa mukana olevan valtion hyväksynnän.

”Vaikka EU:n ehdotus menisikin läpi, se on täysin riittämätön. Maailman päästöt pitäisi puolittaa kuluvan vuosikymmenen aikana 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Mahdollisesti jopa vuoden 2040 loppuun saakka annettava jatkoaika fossiilisten investointisuojalle on käsittämätön ehdotus tässä tilanteessa. Aikaa ei enää pidä hukata neuvotteluihin esityksestä, joka jo lähtökohtaisesti on liian heikko”, sanoo TTIP-verkoston Marissa Varmavuori.

Lisätietoja kampanjasta: 

Olli Tiainen, Greenpeace

040 164 8606

Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanja

044 576 9999

Marissa Varmavuori, TTIP-verkosto

050 5422067

No ECT -kampanja (suomeksi Loppu ECT-sopimukselle!) käynnistyi 23.2. Euroopassa ja siinä kehotetaan vetäytymään ECT-sopimuksesta. NoECT-kampanjan takana on kymmeniä järjestöjä ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita eri puolilta Eurooppaa, mukaan lukien Avaaz, Campact, Climate Action Network (CAN) Europe, Corporate Europe Observatory, Transnational Institute ja WeMove. Suomessa vetoomukseen keräävät nimiä TTIP-verkosto, Dodo, Greenpeace, Hiilivapaa Suomi -kampanja, Parecon Finland sekä Tekniikka elämää palvelemaan ry.