Tämä on jo noloa, Fortum!

Erilaisia hahmoja käsi kasvoillaan. Päällä Fortumin logo, jossa lukee "for a cleaner world".

Valtionyhtiö Fortum on yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Tytäryhtiönsä Uniperin kautta Fortumilla on valtavasti fossiilivoimaloita ympäri Eurooppaa. Uniperin voimaloiden päästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen valtion.

Mainonnassaan Fortum kutsuu mukaan muutokseen kohti puhtaampaa maailmaa, ja kehottaa suomalaisia muun muassa käymään lyhyemmissä suihkuissa tai keräämään roskia.

Entä mitä Fortum tekee itse? Lue alta.

1. Fortum aikoo lisätä panostusta fossiiliseen kaasuun.

1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi kaikista investoinneista fossiilisiin olisi luovuttava, mutta vuonna 2020 valtionyhtiömme Fortum kertoi strategiassaan panostavansa LISÄÄ fossiiliseen kaasuun.

Fortum puhuu strategiassaan myös epäselvästi “puhtaasta kaasusta”. Yhtiön tulisi kertoa selvästi, mistä siinä on oikeasti kyse: missä määrin kyse on uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä ja missä määrin esimerkiksi maakaasusta ja hiilidioksidin talteenotosta.

Facepalm-meemikuva.

> Lue lisää, miksi Fortumin strategia on pettymys

2. Fortumin omistama Uniper vaatii Hollannilta jättikorvauksia hiilen alasajosta.

Onko mitään nolompaa kuin haastaa Alankomaat oikeuteen siitä, että siellä luovutaan hiilenpoltosta ilmastokriisin vuoksi? Kivihiilen poltto kielletään Alankomaissa 2030 mennessä samaan tapaan kuin Suomessa. Nyt Uniper vaatii tästä välttämättömästä ilmastotoimesta jättikorvauksia hollantilaisten veronmaksajien rahoista.

Katso video Uniperin/Fortumin kanteesta Alankomaita vastaan kansainvälisessä välimiesoikeudessa ECT-sopimuksen perusteella:

3. Fortumin omistama Uniper avasi uuden hiilivoimalan Saksaan vuonna 2020.

Viime toukokuussa Saksassa avattiin Fortumin siunauksella turha ja turmiollinen Datteln 4 -hiilivoimala. Kyllä, oma valtionyhtiömme avaa Euroopassa 2020-luvulla hiilivoimalan, joka kuumentaa ilmastoa jopa 40 Mt:n edestä ja uhkaa paikallisten ihmisten terveyttä. Datteln 4:n asiakkaat RWE ja DB ovat yrittäneet päästä irti sopimuksistaan, myös oikeusteitse. Myös ylivoimainen enemmistö saksalaisista vastustaa voimalaa.

Katso video Datteln 4 -voimalasta:

 4. Fortumin ja Uniperin liikekumppani uhkaa LNG-kaasuhanketta Kanadassa vastustavia ilmastoaktivisteja oikeustoimilla.

Fortumin ja Uniperin liikekumppani Pieridae uhkaa ilmastoaktivisteja oikeustoimilla. Pieridaen nesteytetyn maakaasun terminaalihanke perustuu oletukseen vuosikymmenten fossiilisten käytöstä. Fortumin tulee vetäytyä tästä ilmaston kannalta kestämättömästä fossiilihankkeesta ja tuomita aktivistien uhkailu selväsanaisesti!

> Lue lisää Pieridaen tapauksesta (englanniksi)

5. Fortum torppasi vuoden 2020 yhtiökokouksessaan WWF:n aloitteen ottaa 1,5 asteen tavoite huomioon toiminnassaan.

Vuosi sitten Fortum torppasi yhtiökokouksessaan WWF:n aloitteen ottaa 1,5 asteen tavoite huomioon toiminnassaan. Suomalainen valtionyhtiö hukkasi mahdollisuuden siirtyä eurooppalaisen energiamurroksen kärkeen. Pelkona oli, että ilmastotavoitteiden kirjaaminen yhtiöjärjestykseen tekisi Fortumista yleishyödyllisen. Perusteet olivat ontuvia.

Onneksi myötähäpeää pääsee pian purkamaan: osallistu mielenilmaukseen Fortumin yhtiökokouspäivänä 28.4. Kutsu myös kaverit mukaan!