Puhe Lunastakaa Lupaukset! -ilmastomielenosoituksessa 5.3.

Punapipoinen nainen mustassa takissa lukee puhetta mikrofoniin Eduskuntatalon portailla. Hänen vierellään on ihmisiä kylttien kanssa. Kylteissä lukee esim. "Lunastakaa Lupaukset!" ja "Irti fossiilisista!".

Lunastakaa lupaukset! -ilmastomielenosoitus järjestettiin 5.3. Eduskuntatalon portailla. Kiitos kaikille järjestäjille mahtavasta tapahtumasta, tärkeistä puheenvuoroista sekä upeasta ohjelmasta!

Lue kampanja-asiantutijamme Vera Kauppisen mielenosoituksessa pitämä puhe:

Hyvät kuulijat, viime päivinä on tapahtunut paljon. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan sekä IPCC:n juuri ilmestynyt raportti ilmastokriisin vaikutuksista kertovat karua kieltään samasta asiasta: meidän on irtauduttava fossiilisista energialähteistä mahdollisimman ripeästi niin turvallisuutemme kuin tulevaisuutemme tähden.

Tämä mielenosoitus on rakennettu neljän vaatimuksen ympärille. Allekirjoitamme niistä jokaisen, mutta kampanjamme näkökulmasta yksi nousee erityisen vahvasti esiin. Vaadimme aikataulun asettamista fossiilisista energialähteistä ja turpeesta luopumiseksi, sekä energiariippuvuutemme katkaisua Venäjästä.

Hiilivapaa Suomi kampanjoi, jotta Suomen suuripäästöisimmät yritykset saadaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle 1,5 asteen polulle! Kohdeyrityksemme on valtionyhtiö Fortum, jolla on yhdessä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa suuret määrät fossiilihankkeita ympäri maailmaa, erityisesti Venäjällä. Fortumilla on vastuullaan valtavat ilmastokriisiä kiihdyttävät kasvihuonekaasupäästöt: ne ovat vuodessa suuremmat kuin koko Suomen valtion. Fortum luottaa fossiiliseen kaasuun ja investoi uusiutuvaan energiaan mitättömän vähän. 

Fortumin ja Uniperin riskialtis toiminta Venäjällä on nyt tapetilla. Yhtiöiden investoinnit Venäjällä on arvioitu yhteensä noin 5,5 miljardin euron arvoisiksi. Näihin lukeutuu esimerkiksi nyt jäädytetty Nord Stream 2 kaasuputki, johon Uniper on sijoittanut. Putinin Venäjä rahoittaa sotakoneistoaan myymällä maailmalle kivihiiltä, maakaasua ja öljyä – ja Suomen valtionyhtiö Fortum jatkaa ostamista! Vaikka Fortum ilmoitti lopettavansa uudet investoinnit Venäjälle, kaikki sen vanhat toiminnot jatkuvat normaalisti. 

Hyvät kuulijat! IPCC:n uusimman raportin viesti on synkkä, mutta selkeä: aikaikkuna ilmastokriisin katastrofaalisimpien vaikutusten torjumiseksi on sulkeutumassa, ja siirtymän fossiilittomaan aikaan on tapahduttava viipymättä. Raportti myös korostaa, että ilmastokriisi on turvallisuusuhka, ja se liittyy useisiin konflikteihin jo nyt.

Suomi voi toimia! Globaalin fossiilijätti Fortumin kautta Suomen valtiolla on harteillaan valtavat määrät päästöjä: valtionyhtiö Fortumin toiminnan ohjaaminen on suurin yksittäinen ilmastoteko, mitä Suomen hallitus voi tehdä.

Mitä siis seuraavaksi? IPCC:n raportti julkaistiin maanantaina, kun maailma seurasi Venäjän hyökkäystä järkyttyneenä. On riskinä, että ilmastotoimien kiireellisyys jää sodan varjoon. Sen sijaan, että lamaantuisimme tai ottaisimme takapakkia ilmastotoimien suhteen, meidän on toimittava. On korkea aika investoida uusiutuvaan energiaan sekä energiatehokkuuteen, nopeita energiansäästötoimia unohtamatta. Suomi voi toimia! Globaalin fossiilijätti Fortumin kautta Suomen valtiolla on harteillaan valtavat määrät päästöjä: valtionyhtiö Fortumin toiminnan ohjaaminen on suurin yksittäinen ilmastoteko, mitä Suomen hallitus voi tehdä. Fortumin ja Uniperin on luovuttava fossiilienergiasta, aloittaen irtautumalla kaikista Venäjään liittyvistä hankkeista! Lunastakaa lupaukset! 

Hiilivapaa Suomi jatkaa kampanjointia ja Fortumin yhtiökokous on maaliskuun lopussa, sinne toimitamme kansalaisjärjestöjen kriittiset kysymykset yhtiölle! Jos haluat tulla mukaan vaikuttamaan Fortumiin, voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi kampanjaamme. Seuraava tapahtumamme on maaliskuun lopussa pidettävä asiantuntijoiden paneelikeskustelu, jonka aiheena on niin Fortumin Venäjän toimintojen riskit kuin yhtiön muiden tuotantoketjujen ongelmat. Tervetuloa seuraamaan tätä äärimmäisen tärkeää ja ajankohtaista keskustelua. Julkaisemme pian tapahtuman tarkemmat tiedot nettisivuillamme ja somekanavissamme.

Hiilivapaa Suomi vaatii hallitusta lunastamaan lupaukset. Vaadimme selkeää suunnitelmaa pikaiseen irtaantumiseen fossiilisista energialähteistä ja turpeesta sekä venäläisestä tuontienergiasta. Valtionyhtiöiden toimien on oltava linjassa valtion ilmastopolitiikan kanssa, Fortum irti fossiilisista!

***

Tapahtumaa oli järjestämässä laaja koalitio ympäristöjärjestöjä ja -liikkeitä, joihin kuului Hiilivapaa Suomi -kampanjan lisäksi Greenpeace, Elokapina, Amnesty International, Maan ystävät, Ilmastovanhemmat, Siemenpuu, Luonto-liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Climate Move, Fridays For Future Suomi, Ilmastoisovanhemmat sekä PAND -taiteilijat rauhan puolesta.