Fortum: nyt on korkea aika sulkea kaikki Venäjän liiketoiminta!

Pinkin ja liilansävyisiä savupylväitä nousee voimalasta. Päällä valkoisella fontilla teksti: "Fortum irti Venäjästä!"

Fortum on kaivanut itselleen kuopan, josta se ei pysty nousemaan ilman pysyviä vaurioita. Sen merkittävät fossiiliomistukset Venäjällä vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin. Silti yritys ei ole kattavasti ilmoittanut lähtevänsä maasta ja sulkevansa laitoksiaan.

Huomattava osa Suomen varallisuudesta on kiinni Fortumissa: valtion kassa, eläkkeet ja jopa Kela ovat osin riippuvaisia yhtiön tuomista osingoista. Nyt Fortumin kurssi on syöksylaskussa, yhtiön arvo on romahtanut sijoittajien silmissä ja osakkeista on tullut toksisia. Venäjällä myös vihjaillaan, että länsimaiset omistukset aiotaan kansallistaa. Fortum on aina ollut riskisijoitus fossiiliriippuvuutensa vuoksi – ja nyt riskit ovat käymässä toteen.

Fortum on aina ollut riskisijoitus fossiiliriippuvuutensa vuoksi – ja nyt riskit ovat käymässä toteen.

Venäjää voi luonnehtia kaasu-, öljy- ja kivihiilituotannon vuoksi “fossiiliyritykseksi valtion vaatteissa”. Fortumilla on kirjanpitoarvoltaan 5,5 miljardin euron käyttöomaisuus Venäjällä ja riippuvuutta lisättiin yhä hanakammin Uniper-kauppojen myötä. Tämä on enemmän kuin Suomen sotilaalliseen maanpuolustukseen käytetään koko vuodessa!

Lisäksi Fortumin ja Uniperin merkittäviin paikallisiin asiakkaisiin kuuluu muun muassa venäläinen öljyteollisuus, eli Putinin sodan rahoittaja. Tukemalla sotakoneistoa valtionyhtiö nakertaa pohjaa hallituksen, EU:n ja länsimaiden yrityksiltä eristää Venäjää. Vaikka Fortum tiedottikin äskettäin tytäryhtiönsä alaskirjauksista sekä aikeistaan yrittää myydä Unipro, tämä ei koske Fortumin omia omistuksia. Lisäksi myynti siirtäisi laitokset paikalliseen omistukseen, eikä siis lopettaisi toimintaa Venäjällä. Myymisen sijaan kaikki laitokset tulisi sulkea!

Riskialtista yritystä on ohjattava

Suomalaisten yritysten joukkopako Venäjältä on vauhdissa. Poistumisestaan on päättäneet jo esimerkiksi Olvi, Fazer, Valio, ja S-Ryhmä.  Tämänhetkinen jättiboikotti muistuttaa Etelä-Afrikan Apartheid-hallinnon alasajoa. Yritykset, jotka vitkuttelivat eivätkä olleet halukkaita tekemään lähtöpäätöstä ajoissa (esim. Barclays-pankki), muistetaan edelleen. Kieltäytymällä lähtemästä Venäjältä Fortum muodostaa merkittävän maineriskin ja kyseenalaistaa johdon päätöksenteon.

Vaikka useilla eläkeyhtiöllä on fossiilisia energianlähteitä rajoittavia linjauksia, Fortumista on pidetty poikkeuksellisen lujasti kiinni: useat yhtiöt jopa moninkertaistivat omistuksensa Uniperin ostamisen jälkeen. Esimerkiksi Eläkeyhtiö Varman omistamien Fortum-osakkeiden määrä kasvoi reilusta 3 miljoonasta vuonna 2018 yli 12,5 miljoonaan (Helmikuu 2022). Poikkeuksen muodostaa Keva, joka on divestoinut Fortumista.

Nordea on Fortumin kolmanneksi suurin rahoittaja ja osti hiljattain myös yhtiön osakkeita suoraan (verrattuna aiempiin omistuksiin, jotka hoidettiin rahastojen kautta). Nordea on vastuussa #ClimateAction100+ koalitiossa Fortum -vaikuttamisesta. Pankki ilmoitti 3. maaliskuuta lahjoittavansa 500 000 euroa Ukrainan avustustyöhön, mutta tämä ei yksin riitä. Nyt on aika ohjata yhtiön toimintaa.

Suomalaiset sijoittajat ja valtio: olette antaneet Fortumille loputtomasti siimaa. Yrityksen riskiarviot ovat selkeästi pettäneet. Yhtiökokouksessa 28.3. teillä on mahdollisuus ohjata. Vai aiotteko odottaa, että yhtiö tekee ratkaisunsa vasta seuraavan ihmisoikeusrikoksen kohdalla?

Fortum: aika pistää pillit pussiin ja sulkea nopealla aikataululla kaikki Venäjän liiketoiminta, ei pelkästään Unipron alainen. Kaikki kaasun ja kivihiilen tuonti Venäjältä tulee lopettaa.

Nämä päätökset olisi pitänyt tehdä jo yksin ilmastosyistä, mutta nyt on korkea aika.

 

Lähteet:

https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2021&lang=fi&maindoc=/2021/tae/hallituksenEsitys/hallituksenEsitys.xml&opennode=0:1:133:

https://news.cision.com/fi/fortum/r/fortumin-tytaryhtio-uniper-alaskirjaa-rahoitussaatavansa-liittyen-nord-stream-2-kaasuputkihankkeesee,c3520202

https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/osaketietoa/suurimmat-osakkeenomistajat

https://www.fortum.com/media/2018/01/eon-tenders-its-uniper-shares-fortums-offer

https://www.sijoittaja.fi/335287/fortum-on-syvalla-suossa-eika-osakkeeseen-kannata-nyt-koskea/

https://www.thetimes.co.uk/article/things-fall-apart-for-barclays-in-africa-c8w02k3zj