Nordean fossiilipolitiikan porsaanreiät: puhe ilmastolakossa 25.3.

Kuvassa nainen puhuu mikrofoniin eduskuntatalon portailla. Portailla istuu ihmisiä kylttien kanssa.
Vaadimme Nordean fossiilipolitiikan porsaanreikien tukkimista ilmastolakossa.

Osallistuimme kansainväliseen ilmastolakkoon eduskuntatalolla 25.3. Kiitos järjestäjille sekä kanssalakkoilijoille tapahtumasta! 

Lue kampanja-asiantuntijamme Vera Kauppisen lakossa pitämä puhe:

Hei kaikki ihanat ilmastolakkoilijat! Saan voimaa ja toivoa siitä, että näen teidät täällä tänään. Putinin hyökkäyssota Ukrainassa on musertava, mutta me emme saa antaa sen lamauttaa. Onneksi yhdessä toimiminen meille tärkeiden asioiden puolesta luo toivoa. Sen takia olemme täällä tänään, kansainvälisenä ilmastolakkopäivänä Eduskuntatalon edessä.

Minä olen Vera, Hiilivapaan Suomen kampanja-asiantuntija. Kampanjamme tekee työtä sen eteen, että Suomen suuripäästöisimmät yritykset saadaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle 1,5 asteen polulle.

Putinin hyökkäyssota on aiheuttanut suunnatonta inhimillistä kärsimystä. Tällä sodalla ja ilmastokriisillä on yhteiset juurisyyt: fossiiliset polttoaineet. On aika pistää ihmisten ja tulevien sukupolvien hyvinvointi fossiilikapitalistien ja sodanlietsojien tuhoisan voitontavoittelun edelle. Meidän on irtauduttava fossiilisista energialähteistä ripeästi. Niin turvallisuutemme kuin tulevaisuutemme tähden.

On aika pistää ihmisten ja tulevien sukupolvien hyvinvointi fossiilikapitalistien ja sodanlietsojien tuhoisan voitontavoittelun edelle.

Tämän ilmastolakon teema on People Not Profit. Ihmisten hyvinvointi ennen voitontavoittelua. Tahtoisin uskoa, että kaikki kannattavat tätä itsestään selvää ohjetta. Mutta me olemme täällä tänään, koska näin ei ole. Liian monilla suuryrityksillä vaikuttaa olevan taukotilojensa seinällä päivastainen huonetaulu: Profit Not People. Yksi tällainen yritys on Nordea, Suomen suurin pankki.

Nordea järjesti eilen 24.3. yhtiökokouksensa. Yhdessä muiden eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa Hiilivapaa Suomi -kampanja lähetti yhtiökokoukseen kysymyksen Nordealle.

Kysyimme, miten on mahdollista, että Nordea rahoittaa yhtiöitä, jotka edelleen laajentavat öljyn ja kaasun tuotantoa. Miten on mahdollista, että Nordea kertoo sitoutuneensa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen ja samaan aikaan vuoden 2021 aikana Nordea on lisännyt rahoitusta 18% öljyn ja kaasun tuotantoa eniten laajentaville yhtiöille? Eli miten on mahdollista, että Nordea yhä vain pistää voitot ihmisten edelle, kun ilmastokriisi korventaa koteja ja hukuttaa kaupunkeja?

Nordea vastasi meille vähentäneensä huomattavasti rahoitustaan öljy- ja kaasuyhtiöille viime vuosien aikana. Tämä on hyvä suunta. Mutta Nordean tulee myös sitoutua tähän ja sulkea selvästi pois kaikkein pahimmat saastuttajat. Miten Nordea on samaan aikaan voinut lisätä tukeaan juuri niille yrityksille, jotka eniten laajentavat öljyn ja kaasun tuotantoa?

Myönnetään: Nordean viime vuonna julkaisemassa uudessa fossiilipolitiikassa oli edistysaskelia. Pian Nordea ei enää rahoita niin sanottua “epätavanomaista” öljyn ja kaasun tuotantoa, kuten öljyhiekkaa, liuskekaasua ja -öljyä. Älkää hurratko. Nordea ei vain jatka tavanomaisen öljyn ja kaasun rahoittamista, vaan on kasvattanut tukeaan suurimmille laajentajille! Miten tämä on mahdollista?

Nordean uusi fossiilipolitiikka on läpeensä täynnä porsaanreikiä.

Porsaanreikä 1: Nordea jatkaa valtionyhtiö Fortumin rahoittamista rajoituksetta, vaikka Fortumin ja sen tytäryhtiö Uniperin yhteenlasketut päästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen valtion.  

Porsaanreikä 2: Nordea on ilmoittanut lopettavansa arktisen öljynporauksen rahoittamisen vuoteen 2023 mennessä. Laiha lohtu. Nordea nimittäin määrittelee arktisen alueen oman mielensä mukaan ja jatkaa rahan syytämistä yrityksille, jotka etsivät öljyä arktiselta Barentsinmereltä.

Arktinen öljynporaus kiihdyttää ilmastokriisiä. Se tuottaa mustaa nokea, joka kiihdyttää jäätiköiden sulamista sekä vaarantaa öljyvuodoille herkät meriekosysteemit. Öljynporaus arktisella alueella uhkaa välittömästi jotain kaunista, herkkää ja korvaamatonta: valkokuonodelfiinit, lahtivalaat, mursut ja lintuyhdyskunnat ovat vaarassa.

Porsaanreikä 3: Nordea sanoo, että sen rahoittamien yhtiöiden tulisi tehdä vuoden loppuun mennessä suunnitelma liiketoimien sopeuttamisesta 1,5 asteen tavoitteeseen. Tämä on kuitenkin pelkkä kohtelias suositus. 1,5 asteen bisneksen tulee olla vaatimus, jonka laiminlyöminen tarkoittaa rahoituksen loppumista.

Lopuksi meillä on esittää Nordealle vaatimuksia. Fossiilipolitiikan porsaanreiät tukkoon. Loppu Fortumin, öljyn ja kaasun sekä arktisen öljybisneksen rahoittamiselle. 1,5 asteen liiketoimintaa pitää vaatia, ei pyytää. Ihmiset, luonto ja tulevaisuus voittojen edelle. 

People Not Profit!