Hiilivapaa Suomen vinkit eduskuntavaaleihin 2023

Doge-meemi, jossa oikealla lihaksikas doge tekstillä "Ilmaston puolesta uurnilla käynyt, vaalikahvet nauttinut äänestäjä" ja vasemmalla raasu doge tekstillä "Vaalitulosta kiroava nukkumatti"

Mietityttääkö fossiilittoman hyvinvointivaltion tulevaisuus? Surettavatko Suomen riittämättömät ilmastotoimet?

Hornettien, velkakellon ja koulushoppailun dominoidessa vaalidebatteja Suomen ilmastopolitiikan tulevaisuus tarvitsee juuri sinua! Maaliskuussa julkaistu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti ei jätä mitään selittelyn varaan. Jotta voimme pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, suomalaiselta ilmastopolitiikalta vaaditaan hurjaa kiriä.  

Siksi nyt on aika vaikuttaa siihen, millaista ilmastopolitiikkaa Arkadianmäellä tehdään seuraavat neljä vuotta. Eduskuntavaalien h-hetki on käsillä: ennakkoäänestys päättyy tiistaina 28.3. ja vaalipäivä on sunnuntaina 2.4. Katso alta Hiilivapaan Suomen vaalivinkit!  

🧐 Onko kiikarissa oleva kansanedustajaehdokkaasi ollut mukana paikallis- tai valtakunnallisessa politiikassa? Millaisia ilmastopoliittisia päätöksiä sitä on tullut tehtyä aiemmin?  

🌍  Tsekkaa puolueiden vaaliohjelmat – onko tarjolla kunnianhimoisia, konkreettisia ilmastotekoja vai puhdasta sanahelinää? Esimerkiksi Suomen ilmastopaneeli on listannut lukuisia toimenpiteitä, joilla Suomi voi tehostaa ilmastotoimiaan. Löytyykö vaaliohjelmista mitään näistä toimenpiteistä?

 🚦 Kurkkaa läpi vaalikoneet (mm. eläinpoliittinen vaalikone, Helsingin Sanomat, Yle)!  Kiinnitä erityistä huomiota ilmastoa koskeviin väitteisiin: mitä ehdokas on vastannut? Löytyykö uskottavia perusteluja?

🥇  Aikooko ehdokkaasi edistää reilua ja ekologisesti kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa? Katso Finnwatchin lista oikeudenmukaiseen ekologiseen siirtymään sitoutuneista ehdokkaista!

🌲  Tsekkaa ympäristöjärjestöjen vaalimateriaalit äänestyspäätöksen tueksi (mm. WWF, Greenpeace,  Suomen luonnonsuojeluliitto, Elopsykologien vaatimukset tuleville kansanedustajille)! 

🚩 Slaidaa ehdokkaasi deeämmiin, kommentoi somessa tai lähetä sähköposti! Kysy, millaisia ilmastovaalilupauksia ehdokkaasi on valmis antamaan. Voit hyödyntää kysyessäsi esimerkiksi skenaariota à la professori Arto O. Salonen (Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli): “Sinä eduskuntaan pyrkivä ehdokas. Kuvittele, että eletään vuotta 2050. Millaisia päätöksiä teit, että Suomesta tuli tämän planeetan kokoisen siirtymän mallimaa?”

🗳️  Nauti vaalikahvit ja -pullat ilmaston kannalta hyvän äänestyspäätöksen kunniaksi!