Fortumin lupaus ohjata saksalainen energiayhtiö Uniper kohti kestävää liiketoimintaa on jäämässä korulauseeksi

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Fortum ilmoitti 8. lokakuuta osakeomistuksensa Uniperissa nousevan 49,99 prosentista 70,5 prosenttiin. Suomalainen valtionyhtiö Fortum osti alkuperäisen osuutensa hiilestä suuresti riippuvaisesta Uniperista E.ON:lta vuonna 2018. Askel omistuksen kasvattamiseen on ratkaiseva, sillä sen myötä suuripäästöisestä Uniperista tulee Fortumin tytäryhtiö ja Fortum pääsee toden teolla mukaan määrittelemään yhtiön tulevaisuuden strategiaa.

Enemmistöomistajana Fortum pystyy määräämään suunnan Uniperin saastuttavalle energiantuotannolle. Fortumin lehdistötiedotteen mukaan yksi tulevan yhteisen strategian tärkeimmistä kulmakivistä on kestävyys. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että Fortumin kestävän kehityksen määritelmä on ristiriidassa Euroopan 1,5 asteen mukaisen päästövähennyspolun kanssa.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on toistuvasti antanut ymmärtää, että Fortum voi myydä Uniperin hiilivoimalat sen sijaan, että sulkisi ne. Tilanne muistuttaa huolestuttavasti Vattenfallin tapausta vuonna 2016, kun kyseinen ruotsalainen valtionyhtiö myi hiilivoimalansa ja -kaivoksensa tšekkiläisen miljardööri Daniel Křetínskýn omistamalle energiayhtiö EPH:lle.

”Fortumin 70,5 prosentin omistusosuuden Uniperista on johdettava hiilivoimaloiden nopeaan sulkemiseen vuoteen 2030 mennessä – eli ilmastotieteen vaatimassa aikataulussa. Pahin vaihtoehto Fortumilta olisi siirtää hiilivoimalat listaamattomien yhtiöiden, kuten EPH:n tai Sev.En Energy:n, käsiin. Niiden ainoa tarkoitus on maksimoida rahallinen hyöty jatkamalla saastuttamista mahdollisimman pitkään”, sanoo kampanjakoordinaattori Vera Kauppinen Maan ystävistä.

“Euroopassa on ollut useita vastaavia tapauksia: myydyt hiilivoimalat, jotka olisi pitänyt sulkea välittömästi, ovat pysyneet toiminnassa ja aiheuttaneet valtavat määrät hiilidioksidipäästöjä. Hiilestä irtautuvat yhtiöt kiillottavat näin vihreää imagoaan, mutta tekevät samalla karhunpalveluksen ilmastokriisin ratkaisemiselle.”

“Euroopassa on ollut useita vastaavia tapauksia: myydyt hiilivoimalat, jotka olisi pitänyt sulkea välittömästi, ovat pysyneet toiminnassa ja aiheuttaneet valtavat määrät hiilidioksidipäästöjä. Hiilestä irtautuvat yhtiöt kiillottavat näin vihreää imagoaan, mutta tekevät samalla karhunpalveluksen ilmastokriisin ratkaisemiselle. Fortumin on nyt kannettava vastuunsa ja asetettava sulkemispäivä sekä sen omille että Uniperin hiilivoimaloille – tukeutumatta maakaasuun, turpeeseen tai biomassan polttamiseen”, jatkaa Kauppinen.

Samaan aikaan Uniper on ilmoittanut aikovansa haastaa Alankomaat investointisuojaan perustuen ISDS-välimiesoikeuteen, jos maa hyväksyy kivihiilen vuonna 2030 kieltävän lain. Fortum on vältellyt kommentoimasta aihetta suoraan, mutta Pekka Lundmark tuki epäsuorasti tapausta Taloussanomien haastattelussa vedoten omaisuuden suojaan. Omistusosuutensa kasvaessa entisestään Fortum voisi helposti painostaa Uniperia luopumaan haasteesta.

Oikeuskanteilla uhkailu on raukkamainen pelottelutaktiikka, jonka ei pitäisi olla mahdollista vastuulliselle suomalaiselle valtionyhtiölle.”

”Oikeuskanteella uhkailu ja Fortumin hiljainen hyväksyntä siihen ovat vaivaannuttavaa katseltavaa. Sekä Suomi että Alankomaat ovat jäseninä hiilestä irtautumista ajavassa Powering Past Coal -liittoumassa. Nyt yksi perustajajäsen nostaa epäsuorasti kanteen toista vastaan – vain koska Alankomaiden hallitus vastaa ilmastolakkoilevien nuorten ja kansalaisten huoleen toimimalla ilmastokriisin ratkaisemiseksi? Oikeuskanteilla uhkailu on raukkamainen pelottelutaktiikka, jonka ei pitäisi olla mahdollista vastuulliselle suomalaiselle valtionyhtiölle. Miten Suomen hallituksen pyrkimyksiin olla Euroopan ilmastojohtaja sopii, että sen lippulaivayritys murentaa ilmastopolitiikkaa muualla Euroopassa?” kysyy hiilisijoitusten ja -yhtiöiden asiantuntija Kaarina Kolle Europe Beyond Coal -kampanjasta.

→Read the press release in English

Lisätietoja:

Vera Kauppinen, Maan ystävät, kampanjakoordinaattori, , +358445769999

Kaarina Kolle, Europe Beyond Coal, hiilisijoitusten ja -yhtiöiden asiantuntija, , +358505913072