Fortumin päästöt eivät vähene hiilivoimaloita myymällä

Anakin ja Padme -meemi "Fortum myy Venäjän Hiilivoimaloitaan" "Väheneehän päästöt?".
Ei, päästöt eivät vähene hiilivoimaloita myymällä.

Heinäkuun alkupuolella Fortum ilmoitti myyvänsä Venäjän Argayashin hiilivoimalan Rosatomin tytäryhtiölle. Fortum kertoo kaupan edistävän yhtiön hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Voimalan myyntiä koskevista uutisissa kuitenkin unohtui, että kauppa ei todellisuudessa vähennä päästöjä.

Lue lisää ”Fortumin päästöt eivät vähene hiilivoimaloita myymällä”

Nyt saa riittää, Fortum! -mielenosoitus / Shame on Fortum! -demonstration

Shame on Fortum 28.4.2021
Osallistu mielenosoitukseen 28.4.2021

(In English below)

Valtionyhtiö Fortum on yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Omistamansa Uniperin kautta Fortumilla on valtavasti fossiilivoimaloita ympäri Eurooppaa. Yksin Uniperin voimaloiden päästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen valtion. Lue lisää ”Nyt saa riittää, Fortum! -mielenosoitus / Shame on Fortum! -demonstration”

Hiilivoimalat kiinni 2020-luvulla, myös maakaasusta luovuttava – näin Fortum saadaan puolentoista asteen polulle

Fortumin tytäryhtiö Uniper avasi uuden Datteln 4-hiilivoimalan Saksassa toukokuussa 2020.

Omistajaohjauksen periaatteiden mukaan valtionyhtiöiden on huomioitava 1,5 asteen tavoite toiminnassaan ja asetettava verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset tavoitteet. Tämä edellyttää, että Fortum ja Uniper luopuvat hiilivoimasta tällä vuosikymmenellä ja alkavat vähentää maakaasun käyttöä sekä Euroopassa että Venäjällä.

Lue lisää ”Hiilivoimalat kiinni 2020-luvulla, myös maakaasusta luovuttava – näin Fortum saadaan puolentoista asteen polulle”

Opi lisää Fortum/Uniperista neliosaisessa webinaarisarjassa!

Tervetuloa webinaareihin Fortum/Uniperista alkaen 29.1. klo 17!

Suomalainen valtionyhtiö Fortum ja sen tuleva saksalainen tytäryhtiö Uniper ovat antaneet tukensa monelle haitalliselle toimelle, jotka uhkaavat vakavasti energiasiirtymää pois hiilestä ja kaasusta kohti uusiutuvia energialähteitä. urgewald ja Climate Action Network (CAN) Europe kutsuvat kaikki kiinnostuneet kansalaisyhteiskunnan ja tiedeyhteisön edustajat osallistumaan englanninkieliseen webinaarisarjaan, joka valottaa Fortumin ja Uniperin ongelmallisia toimia. Webinaarit nauhoitetaan ja ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Katso lisätiedot alta ja ilmoittaudu mukaan!

Lue lisää ”Opi lisää Fortum/Uniperista neliosaisessa webinaarisarjassa!”

Fortum, päästökauppa ja harhauttamisen jalo taito

Dave Jones & Vera Kauppinen

Lähes kaksi vuotta sitten Suomen valtion omistama Fortum ilmoitti aikeestaan ostaa saksalaisen energiayhtiö Uniperin. Tulevan 70,5% omistusosuutensa turvin Fortum voi sanella yritysten yhteisen tulevaisuuden käytännössä lähes miten mielii1. Fortumin Uniper-osakekauppojen jälkeen on odotettu tietoa siitä, mitä Uniperin valtavalle hiilivoimala-arsenaalille tapahtuu etenkin Saksassa, jossa valtaosa Uniperin hiilivoimaloista sijaitsee.

Lue lisää ”Fortum, päästökauppa ja harhauttamisen jalo taito”

Suomen on irtauduttava energiaperuskirjasta – uhkaa sekä ilmastosopimuksia että demokratiaa

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Energiaperuskirjasta tehty sopimus (ECT-sopimus) on vakava este Pariisin ilmastosopimuksen sekä EU:n uuden vihreän sopimuksen toteutumiselle. 278 kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa vetoaa peruskirjassa mukana oleviin valtioihin: sopimuksesta on irtauduttava. Keskustelut sopimuksen kohtalosta alkavat Brysselissä tänään.

Lue lisää ”Suomen on irtauduttava energiaperuskirjasta – uhkaa sekä ilmastosopimuksia että demokratiaa”

Fortumin lupaus ohjata saksalainen energiayhtiö Uniper kohti kestävää liiketoimintaa on jäämässä korulauseeksi

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Fortum ilmoitti 8. lokakuuta osakeomistuksensa Uniperissa nousevan 49,99 prosentista 70,5 prosenttiin. Suomalainen valtionyhtiö Fortum osti alkuperäisen osuutensa hiilestä suuresti riippuvaisesta Uniperista E.ON:lta vuonna 2018. Askel omistuksen kasvattamiseen on ratkaiseva, sillä sen myötä suuripäästöisestä Uniperista tulee Fortumin tytäryhtiö ja Fortum pääsee toden teolla mukaan määrittelemään yhtiön tulevaisuuden strategiaa.

Enemmistöomistajana Fortum pystyy määräämään suunnan Uniperin saastuttavalle energiantuotannolle. Fortumin lehdistötiedotteen mukaan yksi tulevan yhteisen strategian tärkeimmistä kulmakivistä on kestävyys. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että Fortumin kestävän kehityksen määritelmä on ristiriidassa Euroopan 1,5 asteen mukaisen päästövähennyspolun kanssa. Lue lisää ”Fortumin lupaus ohjata saksalainen energiayhtiö Uniper kohti kestävää liiketoimintaa on jäämässä korulauseeksi”

Suomalaisten eläkejättien tehtävä ryhtiliike hiilipolitiikassaan

Ende Gelände
Mielenosoittajia saksalaisella hiilikaivoksella kesäkuussa 2019. Kuva: Sebastian Lipp / Ende Gelände, CC BY-NC 2.0

Heinäkuun blogissa Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki arvioi suomalaisten eläkeyhtiöiden ja pankkien kivihiilipolitiikkaa. Suomalaisten eläkevarat vastasivat vuonna 2018 reilusti yli kolme kertaa koko Suomen valtion vuosibudjettia, ja sijoitusten joukossa on edelleen fossiilisten polttoaineiden käyttöä edistäviä yhtiöitä. Varsinkin hiilen suhteen aika on kortilla: Euroopassa tupruttelun olisi lakattava viimeistään vuonna 2030 ja muualla maailmassa 2040. Miten eläkeyhtiöt ja pankit pärjäävät verrattuna kansainväliseen eturintamaan? Kuinka paljon eläkevarojamme on edelleen kiinni kivihiilessä vaikeuttaen ilmastonmuutoksen hillintää? Lue lisää ”Suomalaisten eläkejättien tehtävä ryhtiliike hiilipolitiikassaan”