Joulukuu päättää ilmastokalenteri­vuoden

Joulupukki ja Petteri
Joulupukki ja Petteri Punakuono tyytyväisinä valmiin kalenterin kera.

Tammikuussa 2019 alkoi Hiilivapaa Suomi -kampanjan ilmastokalenterivuosi. Ilmastokalenteri toteutettiin osana Sitran järjestämää Maapalloliiga-haastekilpailua, jossa etsittiin järjestöjen ratkaisuja yksilön hiilijalanjäljen pienentämiseen. Maapalloliigan voittajana palkittiin ystävänpäivänä 2019 Eetti ry:n Lempivaatteeni-kampanja, joka sopii hyvin kestävän joulun teemaan. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan on hyvä tilaisuus rauhoittua muistelemaan mennyttä vuotta, joten niin teemme mekin tässä blogissa.

Hiilivapaa Suomi -kampanjassa keskityttiin keväällä 2019 eduskunta- ja eurovaalivaikuttamiseen ilmastokalenterissa esiintyvän Joulupukin kanssa. Listasimme ilmastokiltit ehdokkaat vaalikonevastausten perusteella äänestäjien tueksi. Ilmastonmuutos nousi ensimmäistä kertaa varteenotettavaksi vaaliteemaksi ja Suomeen valittiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sitoutunut hallitus, joka asetti Suomelle 2035 hiilineutraaliustavoitteen.


Joulupukin hikipajassa suunniteltiin tulevaa vaalikampanjointia Petteri-poron kanssa.


Ilmastosankari Joulupukki oli mukana Hiilivapaa Suomen porukassa ilmastomarssilla ennen eduskuntavaaleja.

Maailma kylässä festareiden ilmastoteltassa Hiilivapaa Suomi -kampanjan pöydässä kerättiin muun muassa allekirjoituksia Lentovero-kansalaisaloitteeseen.


Maailma kylässä festareille kampanja järjesti paneelikeskustelun otsikolla ”Lämmitys – joka kodin ilmasto-ongelma”.

 


Alkusyksystä Hiilivapaa Suomi järjesti vierailun Espoon Kivenlahteen tutustumaan maalämpöön siirtyneeseen kerrostaloon.

 

Syksyn kampanjatapaamisessa päätettiin vaalikampanjoinnin jälkeen keskittyä kirittämään suomalaiset valtionyhtiöt 1,5 asteen polulle. Ensimmäiseksi kohdeyritykseksi valittiin Fortum, jonka päästöt olivat edellisenä vuonna kasvaneet roimasti Uniper-kaupan seurauksena.

 

Fortum-kampanjoinnin ensimmäinen esiintulo oli Fortumin järjestämässä plogging-roskienkeruu tapahtumassa Töölönlahdella, jossa kampanjan vapaaehtoiset muistuttivat Fortumia isompien ilmastotekojen tarpeesta.

 

Pitkästä aikaa ilman joulupukkia liikkeellä kansainvälisenä ilmastolakkopäivänä. Lasten ja nuorten tekemiä kylttejä saimme Ruohonjuuren kylttityöpajaan osallistuneilta lakkoilijoilta.


Joulukuun ilmastokalenterin teemana on kestävä joulu ja kiertotalous.
→ Lue lisää ja katso kuukauden ilmastovinkit!