Avoin kirje Fortumin omistajille: Fortum ei ansaitse vastuuvapautta

Fortumin johto ei ansaitse vastuuvapautta.

Fortumin joulukuussa 2020 julkaistu strategia paljasti, ettei yhtiö suhtaudu ilmastokriisiin riittävällä vakavuudella. 

Kansainväliset sijoittajat tiedostavat Fortumin toimintaan liittyvät riskit, jotka kytkeytyvät sekä ilmastoon että yhtiön tulevaan kannattavuuteen. Black Rock äänesti 2020 yhtiökokouksessa vastuuvapauden myöntämistä vastaan. Myös joukko Climate Action 100+ -koalition sijoittajia vaati Fortumilta selvitystä, miten yhtiön nykyiset toimet sovitetaan yhteen Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa ja kehotti Fortumia nostamaan johdon palkitsemisperusteeksi ilmastotavoitteiden päivittämisen. Myös suomalaisten sijoittajien on vaadittava Fortumilta nykyistä enemmän: yhtiön nykyiset investoinnit uusiutuvaan eivät ole 1,5 asteen tavoitteen kannalta riittäviä, eikä yhtiön asettama aikataulu fossiilisista irtautumiselle ole riittävä.

Fortumin etua ei palvele se, ettei kansainvälisten sijoittajien tunnistamia ongelmia nosteta avoimesti esille. Ilmastokriisi uhkaa taloudellista vakautta ja turvallisuuttamme: 1,5 asteen tavoitteen noudattaminen jatkuvasti kiristyvän ilmastopolitiikan maailmassa ei ole utopiaa vaan vähimmäisvaatimus. Fortumin johdon tulee kantaa vastuu yhtiön riittämättömistä toimista ja on omistajien velvollisuus vaatia vastuunkantoa, ennen kuin valtionyhtiön taloudellinen riski kaatuu kansalaisten niskaan. 

Hiilivapaa Suomi -kansalaiskampanja vetoaa Fortumin osakkeenomistajiin: käyttäkää ääntänne ja äänestäkää 2021 yhtiökokouksessa hallituksen vastuuvapauden myöntämistä vastaan. Fortumin johdolle on lähetettävä selkeä viesti, etteivät yhtiön nykyiset ilmastotavoitteet riitä. 

Ystävällisin terveisin,

Vera Kauppinen
Kampanja-asiantuntija
Hiilivapaa Suomi

Ansku Holstila
Kampanjakoordinaattori
Hiilivapaa Suomi