Teräksen pyöreässä pöydässä korostui sijoittajien tärkeä rooli

TAH-säätiö ja Hiilivapaa Suomi järjestivät Puistokatu 4:ssä suomalaisille institutionaalisille sijoittajille suunnatun pyöreän pöydän keskustelun, jossa käsiteltiin terästeollisuuden globaaleja päästövähennyksiä sijoittajien näkökulmasta. Tässä vieraskynässä TAH-säätiön viestinnän asiantuntija Taneli Rajala kokoaa yhteen pyöreän pöydän tärkeimmät viestit. Juttu on julkaistu alunperin TAH-säätiön omilla sivuilla.

Lue lisää ”Teräksen pyöreässä pöydässä korostui sijoittajien tärkeä rooli”

Nämä kolme teräsyhtiötä polttavat rahasi ja eläkkeesi savuna taivaalle – ja polkevat samalla ihmisoikeuksia

ArcelorMittal Temirtau, Kazakstan. Kuva: Alex Polezhaev, CC BY SA NC 2.0

Otimme suurennuslasin alle maailman suurimmat terästä tuottavat yhtiöt. Tällä kertaa tutkimme ilmastotoimien lisäksi myös sitä, miten ne kohtelevat työntekijöitään, paikallisluontoa ja alkuperäiskansoja. Tulokset ovat karmivia. Sinunkin pankkisi ja eläkeyhtiösi saattaa rahoittaa näitä saastuttavia ja epäeettisiä suuryhtiöitä.

Lue lisää ”Nämä kolme teräsyhtiötä polttavat rahasi ja eläkkeesi savuna taivaalle – ja polkevat samalla ihmisoikeuksia”

Sinunkin rahasi tukevat hiilenmustaa terästä – näin voit kääntää tämän ilmastoteoksi

Huolestunut peltohiiri koneen äärellä. Pöydällä myös ilmastoraportti ja kierrätysämpäri.
Ilmastonmuutoksesta tuskastunut konttorirotta. Kuvitukset: Kh Kannisto

Moni meistä on pyrkinyt tietoisesti pienentämään omaa hiilijalanjälkeään esimerkiksi kierrättämällä, vähentämällä lihansyöntiä tai välttämällä lentämistä. Vaikka yksilötason kulutusvalinnoilla on tärkeä rooli kestävässä siirtymässä, pelkästään niitä tuijottamalla saatat vahingossa päästää suuret saastuttajat pälkähästä. Lue lisää ”Sinunkin rahasi tukevat hiilenmustaa terästä – näin voit kääntää tämän ilmastoteoksi”

Järjestöjen avoin kirje rahoituslaitoksille EU-taksonomiasta

Piirros ydinvoimalasta ja kaasuvoimalasta, joiden taustalla on iso liekki ja joiden päälle sataa euroseteleitä. Kuvan vasemmalla puolella lukee "financial players, exclude gas and nuclear from sustainable products".

Helmikuussa 2022 EU-komissio hyväksyi esityksen ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä kestävän rahoituksen luokitteluun (taksonomiaan), vaikka nämä eivät täytä EU:n asiantuntijoiden asettamia ympäristökriteerejä.

Hiilivapaa Suomi on allekirjoittanut yhdessä 91 muun kansalaisjärjestön kanssa avoimen kirjeen, jolla halutaan varmistaa, että finanssi-instituutioiden vihreät sijoitukset sulkevat pois maakaasun ja ydinvoiman huonosta EU:n taksonomiasta huolimatta. Lue lisää ”Järjestöjen avoin kirje rahoituslaitoksille EU-taksonomiasta”

Avoin kirje Nordealle

Kädet pitelevät punaista mielenosoituskylttiä, jossa lukee Nordea, rahat pois fossiilisista.
Rahat pois fossiilisista, Nordea -mielenosoitus 29.10.2021 Kuvaaja: Satu Söderholm.

Hyvät Nordean edustajat,

Kiitos avoimesta kirjeestä ja siitä, että tulitte keskustelemaan kampanjamme asiantuntijoiden kanssa sekä kuulemaan Rahat pois fossiilisista -mielenosoituksen osallistujien viestin. Viesti oli selkeä ​​– rahavirrat fossiilisille polttoaineille on katkaistava. Finanssialan ja talouden on sopeuduttava ilmaston asettamiin reunaehtoihin, ei toisinpäin.

Edistysaskeleista huolimatta Nordea on uudella fossiilipolitiikallaan hukkaamassa mahdollisuuden ottaa johtava asema ilmastokriisin torjumisessa finanssialalla sekä asettaa selkeä aikaraja hiilen lisäksi myös öljylle ja kaasulle. Ranskalainen pankki La Banque Postale on toiminut tässä suunnannäyttäjänä ja luvannut lopettaa tukensa koko fossiilisektorille vuoteen 2030 mennessä. Useat ranskalaiset finanssi-instituutiot ovat jo seuranneet perästä.

Lue lisää ”Avoin kirje Nordealle”

Fortum jää jälkeen eurooppalaisessa energiamurroksessa – kansalaisten kärsivällisyys loppumassa

Kuvakollaasi, missä ihmiset ovat peittäneet kasvut kämmeneensä (ns. facepalm). Joissakin kuvissa on Fortumin logo tai muita viestejä Fortumille
Kuvateksti: #fortumfacepalm-tunniste nousi mielenosoituksen aikana viraaliksi. 🤦

Fortumin uusi strategia ja yhtiökokous eivät edelleenkään tarjonneet vastauksia vaikeimpiin kysymyksiin liittyen Venäjän päästöihin, Datteln 4 -voimalan tilanteeseen, Alankomaiden oikeusjuttuun sekä fossiilisen kaasuliiketoiminnan kasvattamiseen. Nämä toimet jarruttavat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista ja huolestuttavat kansalaisia ja ympäristöjärjestöjä Suomessa sekä maailmalla.

Isojen öljyjättien, Exxonin ja Chevronin, yhtiökokouksissa omistajat ovat vaatineet yhtiöiltä aitoja ilmastotoimia, mutta Fortumin yhtiökokouksessa ei nähty vastaavia ulostuloja eivätkä sijoittajat ilmaisseet huoltaan äänestämällä vastuuvapautta vastaan. Kansalaiset näkevät kuitenkin Fortumin vihreiden puheiden läpi: virtuaalimielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä ympäri maailmaa ja #fortumfacepalm-tunniste nousi Suomessa viraaliksi hallituskriisistä huolimatta.

Lue lisää ”Fortum jää jälkeen eurooppalaisessa energiamurroksessa – kansalaisten kärsivällisyys loppumassa”

Avoin kirje Fortumin omistajille: Fortum ei ansaitse vastuuvapautta

Fortumin johto ei ansaitse vastuuvapautta.

Fortumin joulukuussa 2020 julkaistu strategia paljasti, ettei yhtiö suhtaudu ilmastokriisiin riittävällä vakavuudella. 

Kansainväliset sijoittajat tiedostavat Fortumin toimintaan liittyvät riskit, jotka kytkeytyvät sekä ilmastoon että yhtiön tulevaan kannattavuuteen. Black Rock äänesti 2020 yhtiökokouksessa vastuuvapauden myöntämistä vastaan. Myös joukko Climate Action 100+ -koalition sijoittajia vaati Fortumilta selvitystä, miten yhtiön nykyiset toimet sovitetaan yhteen Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa ja kehotti Fortumia nostamaan johdon palkitsemisperusteeksi ilmastotavoitteiden päivittämisen. Myös suomalaisten sijoittajien on vaadittava Fortumilta nykyistä enemmän: yhtiön nykyiset investoinnit uusiutuvaan eivät ole 1,5 asteen tavoitteen kannalta riittäviä, eikä yhtiön asettama aikataulu fossiilisista irtautumiselle ole riittävä.

Lue lisää ”Avoin kirje Fortumin omistajille: Fortum ei ansaitse vastuuvapautta”

Kansainvälisille sijoittajille Fortum on Suomen Exxon

savu

Helsingin Sanomat kirjoitti 27.2. öljy-yhtiö Exxonin takertumisesta öljyinvestointeihin ja tällaiseen liiketoimintaan kytkeytyvästä jatkuvasti kasvavasta taloudellisesta riskistä. Jutussa kerrottiin, kuinka kansainväliset suursijoittajat tunnistavat, ettei fossiilisten polttoaineiden varaan voi enää rakentaa uskottavaa ja tuottavaa liiketoimintaa.

Lue lisää ”Kansainvälisille sijoittajille Fortum on Suomen Exxon”

Kestävätkö suomalaisten suursijoittajien hiilipolitiikat päivänvaloa?

Suomessa institutionaalisilla sijoittajilla on ollut kohtuullisen vihreä maine. Hiilisijoituksia rajoittavien käytäntöjen eli hiilipolitiikkojen osalta suomalaiset eivät kuitenkaan loista: yksikään suomalainen suursijoittaja ei saa kansainvälisessä vertailussa puhtaita papereita ja parhaallekin pistesijalle ponnistava rahoitusinstituutio jää kauas suositustasosta sekä kansainvälisestä kärjestä. Lue lisää ”Kestävätkö suomalaisten suursijoittajien hiilipolitiikat päivänvaloa?”

Ympäristö­järjestöt vaativat ilmasto­kestävää omistaja­ohjauspolitiikkaa

Mielenosoitus Niederaussemin ruskohiilivoimala
Mielenosoitus Niederaussemin ruskohiilivoimalalla Saksassa 22. tammikuuta 2019.

Valtion omistajaohjausperiaatteet päivitetään syksyn 2019 aikana. Rinteen hallituksella on mahdollisuus osoittaa, että sen ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet ohjaavat myös valtionyhtiöiden, kuten Fortumin toimintaa. Viisi ympäristöjärjestöä kirjoitti kirjeen omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Sirpa Paaterolle ja ilmasto- ja energiapoliittiselle ministerityöryhmälle. Lue lisää ”Ympäristö­järjestöt vaativat ilmasto­kestävää omistaja­ohjauspolitiikkaa”