Fortumin päästöt eivät vähene hiilivoimaloita myymällä

Anakin ja Padme -meemi "Fortum myy Venäjän Hiilivoimaloitaan" "Väheneehän päästöt?".
Ei, päästöt eivät vähene hiilivoimaloita myymällä.

Heinäkuun alkupuolella Fortum ilmoitti myyvänsä Venäjän Argayashin hiilivoimalan Rosatomin tytäryhtiölle. Fortum kertoo kaupan edistävän yhtiön hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Voimalan myyntiä koskevista uutisissa kuitenkin unohtui, että kauppa ei todellisuudessa vähennä päästöjä.

Miksi hiilivoimalan myyminen ei auta ilmastokriisissä?

llmaston kannalta fossiilivoimalaitosten myyminen on aina virhe, ellei ostaja ole sitoutunut ilmastotieteen mukaisiin päästövähennystavoitteisiin. Europe Beyond Coal -kampanjan analysoimissa tapauksissa voimaloiden päästöt eivät ole vähentyneet kauppojen jälkeen. Ennalleen jäävien päästöjen lisäksi hiilivoimalat vievät markkinoilta tilaa uusiutuvalta energialta ja hidastavat tarvittavaa energiamurrosta.

Myymällä hiilivoimalansa Fortum siis siirtää ongelman eteenpäin ja välttää vastuun fossiilisista irtautumisesta.

Fortum suunnittelee päästövähennyksiä kepulikonstein

Venäjän hiilivoimaloiden myynti ei koske vain Argayashin voimalaa. Myös Fortumin tytäryhtiö Uniper on ilmoittanut harkitsevansa Venäjän voimaloidensa myyntiä.

On todennäköistä, että seuraavassa osavuosikatsauksessa Fortumin ja Uniperin päästöjen kerrotaan vähentyneen. Valitettavasti kyse tuskin on aidoista ilmastotoimista, vaan lukujen kiillottamisesta hiilivoimaloiden myynnillä.

IPCC:n juuri julkaistun raportin mukaan kuluva vuosikymmen on kuumenemisen hillinnässä ratkaiseva. Jokainen asteen murto-osa merkitsee suurempaa todennäköisyyttä katastrofeille. Tässä tilanteessa ainoa vastuullinen vaihtoehto on sulkea hiilivoimalat mahdollisimman nopeasti – ei myydä niitä eteenpäin.