Fortumin ilmoitus Venäjältä vetäytymisestä ei riitä – Hiilivapaa Suomen kommentti yhtiön tulosjulkistukseen

Mielenosoittajia Eduskuntatalon edessä. Bannereissa ja kylteissä on Venäjän hyökkäyssodan vastaisia iskulauseita sekä Hiilivapaa Suomen Fortum-bannereita.
Hiilivapaa Suomi Eduskuntatalon edessä tukimielenosoituksessa Ukrainan presidentti Zelenskyn puhuessa kansanedustajille 8.4.2022

Tänä aamuna (12.5.2022) Fortum ilmoitti osavuosikatsauksessan aikovansa vihdoin poistua Venäjältä. Yhtiön olikin korkea aika selkeästi ilmoittaa tavoitteekseen Venäjältä vetäytyminen, mutta olemme tyytyväisiä vasta, kun näemmä tämän toteutuneen.

Tulostiedotteessaan Fortum korostaa myös ”puhtaaseen energiaan” siirtymisen kiireellisyyttä. Samalla yhtiö kuitenkin suunnittelee myyvänsä fossiilivoimalansa Venäjällä niiden sulkemisen sijaan, sekä jatkaa tarpeetonta Wilhelmshavenin nestekaasuhanketta, mikä lukitsee Saksan fossiili-insfrastruktuuriin pitkälle tulevaisuuteen.

Energiamarkkinoita ja -politiikkaa tutkivan Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) -instituutin tuoreen analyysin mukaan Fortumin strategia ei ole uskottava eikä se riitä vihreän siirtymän vauhdittamiseksi:

  • Suurista sanoista huolimatta Fortumin suunnitelmat uusiutuvan energian kapasiteetin lisäämiseksi ovat vähäisiä ja kunnianhimottomia verrattuna käynnissä olevaan kaasu- ja hiilivoiman tuotantoon.
  • Yhtiön suunnitelmat sen omien ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ovat hataralla pohjalla. Fortumin 2035 hiilineutraaliustavoite sekä merkittävän kaasuliiketoiminnan päästöjen vähentäminen perustuvat epävarmoihin teknologisiin läpimurtoihin ja päästökompensaatioihin.
  • Fortumin ilmastotavoitteet edellyttävät hiilivoiman alasajoa 2030 mennessä. Yhtiö luopuu 8 GW:sta hiilivoimaa, mutta samalla se hidastaa hiilen alasajoa avaamalla uuden hiilivoimalan vuonna 2020 sekä vaatimalla miljardikorvauksia arvottomista ja tappiollisista hiilivoimaloista.

Fortumin pitää siirtyä sanoista tekoihin ja osoittaa, etteivät yhtiön viestit Venäjältä poistumisesta ja puhtaaseen energiaan siirtymisestä ole pelkkää viherpesua.