Fortumin Uniper-harharetken lopputulos on esimerkki fossiilisiin sijoittamisen riskeistä

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Hiilivapaa Suomi -kampanjan kommentti liittyen valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniperin kansallistamiseen Saksan valtion toimesta. Lue lisää ”Fortumin Uniper-harharetken lopputulos on esimerkki fossiilisiin sijoittamisen riskeistä”

Fortumin ilmoitus Venäjältä vetäytymisestä ei riitä – Hiilivapaa Suomen kommentti yhtiön tulosjulkistukseen

Mielenosoittajia Eduskuntatalon edessä. Bannereissa ja kylteissä on Venäjän hyökkäyssodan vastaisia iskulauseita sekä Hiilivapaa Suomen Fortum-bannereita.
Hiilivapaa Suomi Eduskuntatalon edessä tukimielenosoituksessa Ukrainan presidentti Zelenskyn puhuessa kansanedustajille 8.4.2022

Tänä aamuna (12.5.2022) Fortum ilmoitti osavuosikatsauksessan aikovansa vihdoin poistua Venäjältä. Yhtiön olikin korkea aika selkeästi ilmoittaa tavoitteekseen Venäjältä vetäytyminen, mutta olemme tyytyväisiä vasta, kun näemmä tämän toteutuneen.

Tulostiedotteessaan Fortum korostaa myös ”puhtaaseen energiaan” siirtymisen kiireellisyyttä. Samalla yhtiö kuitenkin suunnittelee myyvänsä fossiilivoimalansa Venäjällä niiden sulkemisen sijaan, sekä jatkaa tarpeetonta Wilhelmshavenin nestekaasuhanketta, mikä lukitsee Saksan fossiili-insfrastruktuuriin pitkälle tulevaisuuteen.

Lue lisää ”Fortumin ilmoitus Venäjältä vetäytymisestä ei riitä – Hiilivapaa Suomen kommentti yhtiön tulosjulkistukseen”

Valtionyhtiöiden ohjauksessa huomioidaan jatkossa ilmastotavoitteet – seuraavaksi tarvitaan konkreettisia tekoja

Kuva: Tommi Selander/Unsplash

Hallitus on hyväksynyt 8.4. omistajaohjauksen periaatepäätöksen, jonka mukaan valtionyhtiöiden on huomioitava Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 1,5 asteeseen. Tämä on ilmaston kannalta merkittävä päätös, sillä monien valtionyhtiöiden päästöt ovat huomattavat. Seuraavaksi hallituksen on varmistettava, että yhtiöt todella siirtyvät 1,5 asteen mukaiselle polulle.

Lue lisää ”Valtionyhtiöiden ohjauksessa huomioidaan jatkossa ilmastotavoitteet – seuraavaksi tarvitaan konkreettisia tekoja”

Järjestöt: Fortumin yhtiökokouksesta tulossa tynkä – päätöksiin tulisi voida osallistua etänä

Datteln4-vastainen mielenosoitus
Järjestöt osoittamassa mieltään Fortumin pääkonttorilla.

Tiedote

Fortum on tänään ilmoittanut, että yhtiö järjestää yhtiökokouksen koronaviruksesta huolimatta. Greenpeace, Amnesty International Suomen osasto ja Hiilivapaa Suomi ovat päättäneet perua osallistumisensa yhtiökokoukseen asiantuntijasuositusten myötä. Myös kansainväliset vieraat, kuten Saksan ilmastoliikkeen keulahahmot, ovat peruneet osallistumisensa. Kokouksesta on tulossa tynkä, vaikka agendalla on tärkeitä asioita: päätös hiilen alasajosta on tehtävä nyt.

”Fortumilla tulee olemaan tiistaina suuria asioita kokouksen agendalla, ja siksi myös kokoukseen kohdistuneet odotukset ovat olleet poikkeuksellisen korkealla. Itse kunnioitamme asiantuntijoiden kehotusta välttää suuria yleisötapahtumia ja jättäydymme kokouksesta pois. Samalla hämmästelemme, miksi etänä kokoukseen osallistuvat osakkeenomistajat eivät voi esittää kysymyksiä eivätkä äänestää”, sanoo Greenpeace Suomen maajohtaja Hanna Paulomäki. Lue lisää ”Järjestöt: Fortumin yhtiökokouksesta tulossa tynkä – päätöksiin tulisi voida osallistua etänä”

Unohtuuko ilmasto, kun metsäteollisuus lobbaa?

Haitalliset tuet -tempaus 14.05.2019 Säätytalolla. "Antti Rinne" miettii, laittaisiko rahat ilmastoinvestointeihin vai tehdäänkö hiilinieluista vessapaperia. Kuva: Tuomas Tiainen / Fingo

Metsä Group on ilmoittanut haluavansa rakentaa Kemiin uuden sellutehtaan vanhan tilalle. Aihe voi nousta kiperäksi hallituskysymykseksi: tehdas toisi Suomeen n. 1500 lisätyöpaikkaa, mutta kasvattaisi hakkuita jopa 8 %. Suomen hiilinielut pienenisivät suurinpiirtein kotimaan liikenteen tai teollisuuden päästöjen verran. Lue lisää ”Unohtuuko ilmasto, kun metsäteollisuus lobbaa?”

Kivihiilikielto täydennettävä turpeen kiellolla

Kuukausi takaperin julkaistu IPCC:n 1,5 asteen raportti teki kirkkaaksi, kuinka tärkeä tavoite ilmastonmuutoksen hillitseminen korkeintaan puoleentoista asteeseen on. Tavoite on saavutettavissa, mutta edellyttää, että päästöt saadaan erittäin nopeasti jyrkälle lasku-uralle.

Suomen on näytettävä ilmastojohtajuutta, johon olemme  ilmasto-oikeudenmukaisuuden näkökulmasta velvoitettuja. Toteuttamalla kunnianhimoista politiikkaa maamme voi olla kokoaan suurempi vaikuttaja ja edistää Euroopan unionin päästövähennystavoitteen kiristämistä. Tähän asti Suomen ilmastotoimet ovat olleet täysin riittämättömiä. Lue lisää ”Kivihiilikielto täydennettävä turpeen kiellolla”

Ilmastolle haitalliset tuet lopetettava

Jyväskylä
Jyväskylä. Kuva: Pörrö / BY-NC-SA-2.0

Piinaavan kuuma ja rutikuiva kesä antoi suomalaisille esimakua ilmastonmuutoksen seurauksista. Muun muassa metsäpalot ja sadon menetykset konkretisoivat pitkään tiedossa ollutta seikkaa, että jos ilmastonmuutoksen hillitseminen ei ole ilmaista, käsistä karannut ilmastonmuutos vasta kalliiksi tuleekin.

On korkea aika siirtyä toteuttamaan johdonmukaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Suomessa pitäisi rakentaa kovaa vauhtia uudenlaista energiajärjestelmää ja ohjata teollisuutta uusiutumaan kestävään suuntaan, mutta sen sijaan hallitus tarjoilee edelleen kannustimia fossiilisten polttoaineiden käyttöön ja energian kulutukseen. Lue lisää ”Ilmastolle haitalliset tuet lopetettava”