(Hiilivapaa Suomi -kampanjan vapaa käännös)
Pekka Lundmark
Toimitusjohtaja, Fortum
7.2.2018
Hyvä Pekka Lundmark,
järjestömme kirjoittavat teille tilanteessa, jossa olette ostaneet huomattavan osuuden Uniperin osakkeista. Haluamme jakaa kanssanne toiveemme ja huolemme Uniperin lähitulevaisuudesta. Haluamme kannustaa teitä ohjaamaan Uniperin suuntaan, joka osoittaa ilmastojohtajuutta. Uskomme, että Fortum on tähän tehtävään juuri oikea yhtiö.
Pelkästään Uniperin hiilivoimaloiden aiheuttamat päästöt vastaavat yli puolta koko Suomen päästöistä, minkä lisäksi voimalat aiheuttavat huomattavasti ilmansaasteita. Suomen valtio valmistelee parhaillaan kotimaisessa energiantuotannossa kivihiilen polton kieltämiseen tähtävää lakia, joka voi astua voimaan niinkin aikaisin kuin 2025. Valtiolla on enemmistöomistus Fortumista, joten Fortumin suunnitelmat Uniperin valtavan hiilivoimavarannon tulevaisuuden suhteen herättävät luonnollisesti huolta. On käymässä koko ajan selvemmäksi, että hiilen aikakausi tulee päättymään hyvin pian, mikäli Pariisin sopimuksessa sovittuja lämpötilarajoja ei haluta ylittää. Tämä tarkoittaa väistämättä koko Euroopan laajuista luopumista hiilestä viimeistään vuoteen 2030 mennessä.
Tiedämme, että olette hyvin tietoinen ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kiireellisyydestä sekä tarpeesta kääntää päästöt nopeasti laskuun. Fortumin strategia tulevaisuudelle on perustunut vähähiilisiin teknologioihin, ja jäsenyytenne Climate Leadership Coalitionissa tukee samaa linjaa. Näin ollen Fortumin seuraavia askelia oston jälkeen seurataan tarkkaan. Monet Fortumin suurimmista ei-valtiollisista osakkeenomistajista ovat vastuullisia sijoittajia ja vaativat vastuullisuutta myös sijoituskohteiltaan. Samaa odottavat myös kansalaiset Suomessa ja muualla.
Tästä syystä Fortumin tulevaisuus varmastikin edellyttää vaihtoehtoisten etenemistapojen pohtimista. Tiedotusvälineiden mukaan saatatte harkita myyvänne osia Uniperista. Ennemminkin Fortumin tulisi lähteä kehittämään suunnitelmaa Uniperin hiilivoiman alasajoon – varmistaen siirtymävaiheen oikeudenmukaisuuden. On todennäköistä, että ainoat halukkaat ostajat pyrkivät aktiivisesti hidastamaan Saksan ja Euroopan sähkön tuotannon irrottamista fossiilista polttoaineista. Hiiliomistusten myyminen toiselle yhtiölle ilman aitoa aikomusta toimia globaalien päästöjen vähentämiseksi ei ole ainoastaan hukattu mahdollisuus – se pettää Pariisin sopimuksen päämäärän.
Hiilestä luopumisesta on tullut totta Euroopan politiikassa, kun muun muassa Iso-Britannia, Ranska ja Hollanti ovat ilmoittaneet irtaantuvansa kivihiilellä tuotetusta energiasta – kaikki maita, joista olette nyt hankkineet hiiliomistuksia. Saksa päättää tulevasta energiapolitiikastaan seuraavan vuoden aikana ja tulee tarkastelemaan hiilestä luopumisen aikataulua. Vaikka Uniperin hiili on pääosin kivihiiltä eikä suhteellisesti likaisempaa ruskohiiltä, Saksa tulee luopumaan näistä molemmista polttoaineista. Ollakseen mukana tekemässä oikeanlaista historiaa Fortumin tulisi toimia hiilestä luopumisen nopeuttamiseksi.
Tekosyynä nopeiden päästövähennysten tekemättä jättämiselle on käytetty EU:n päästökauppajärjestelmää ja oletusta, että käyttämättä jätetyt päästöoikeudet käytetään joka tapauksessa muualla EU:ssa. Tuoreet uudistukset EU:n päästökauppajärjestelmään kuitenkin tarkoittavat, että suurin osa ylimääräisistä päästöoikeuksista varastoidaan markkinavakausvarantoon, ja ajan myötä niitä peruutetaan, jotta ne eivät palaudu markkinoille.
Peräänkuulutamme Fortumilta seuraavanlaisia toimia:
– Fortumin on kannettava vastuunsa ja pidättäydyttävä uusien omistustensa ja hiilivoimaloidensa myymisestä muille yhtiöille, saksalaisille tai muillekaan.
– Fortumin on mitä pikimmiten käynnistettävä sosiaalisesti oikeudenmukainen ja hyvin läpiviety luopuminen hiilestä.
Europe Beyond Coal -kampanjan sihteeristön sekä jäsentemme, tukijoidemme ja vapaaehtoistemme puolesta kirjoitamme teille pyytääksemme teitä tarttumaan mahdollisuuteen ja aloittamaan Uniperin hiilivoimaloiden alasajo. Fortumille on tarjoutunut ainutlaatuinen mahdollisuus toimia kansainvälisenä esimerkkinä vastuullisesta yritystoiminnasta. Pyydämme teitä näyttämään tietä.
Parhain terveisin,
ks. allekirjoitukset ja alkuperäinen kirje Environmental NGOs call on Fortum to act responsibly with respect to Unipers coal assets 07022018 (004)