Mitä minä voin tehdä?

FORTUM-VAIKUTTAJAN TYÖKALUPAKKI

Pänniikö Fortumin ja Uniperin toiminta?
Haluatko tehdä jotain konkreettista ilmaston hyväksi?
Tässä 8 vinkkiä, joilla pääset alkuun!

1. Allekirjoita vetoomus

Fortumin tytäryhtiö Uniper on haastanut Alankomaat hiilen alasajosta.  Uniper nojaa Alankomaiden oikeusjutussa Energy Charter Treaty (ECT)  -sopimukseen ja käyttää sitä ilmastotoimien jarruttamiseen.

Allekirjoita vetoomus sopimuksesta irtautumiseksi ja jaa sitä eteenpäin!

→ Allekirjoita vetoomus ECT-sopimuksesta irtautumiseksi

2. Oletko Fortumin asiakas? Vaihda sähkösopimusta!

Vaihda sähkösopimuksesi pois Fortumilta ja kerro siitä muille sosiaalisessa mediassa. Twiittiin kannattaa merkitä @Fortum_Oyj ja hashtagit #vihreäkuinhiili ja #hyvästifortum.

Lisätehtävä: Keksi luova tapa tuhota viimeinen sähkölaskusi, videoi se ja julkaise sosiaalisessa mediassa! Palkitsemme ja jaamme hauskimman videon tai kuvan. 🙂

→ Katso Ekoenergiamerkillä varustetut sähkömyyjät

3. Lähetä viesti poliitikolle, Fortumille tai sijoittajille

Suomalaiset poliitikot, Fortumin avainhenkilöt sekä Fortumiin sijoittavat eläkeyhtiöt ja pankit ovat keskeisessä roolissa, kun Fortum ja sen tuleva tytäryhtiö Uniper halutaan saada noudattamaan 1,5 asteen ilmastopolitiikkaa. Lähetä heille viesti ja vaadi heiltä nopeita toimia! Alla olevien linkkien takaa löydät valmiit sähköposti- ja twiittipohjat:

→ Lähetä viesti Fortumille
→ Lähetä viesti päättäjille

→ Lähetä viesti suursijoittajille

 

4. Ota faktat haltuun

Mitä eroa on säällä ja ilmastolla? Miksi energiajärjestelmän muuttaminen on niin hidasta? Mikä on Datteln 4? Miksi Uniper haluaa haastaa Hollannin oikeuteen?  Ja miten tämä kaikki liittyy vesisänkyihin? Opiskele perusasiat kokoamastamme tietopaketista.

→ Ilmastonmuutoksen ja fossiilisen energian ABC

5. Ryhdy somesankariksi

Omalla some-tililläsi voit saada paljon aikaan. Sosiaalisen median ansiosta hyvien hankkeiden puolelle pystytään organisoimaan paljonkin ihmisiä. Tähän tarvitaan paljon skarppeja ja aktiivisia somen käyttäjiä!

→ Katso vinkit somen tehokäyttöön

6. Järjestä minimielenosoitus

Ole oman elämäsi Greta Thunberg ja järjestä oma mielenosoitus. Paikaksi sopii vaikkapa Fortumin konttorin, eläkeyhtiön toimiston tai eduskuntatalon edusta, riippuen siitä kenen haluat näkevän viestisi.

→ Katso käytännön ohjeet

 

7. Levitä sanaa

Kerro Fortumin ja Uniperin ongelmallisista toimista tutuillesi!

Ilmastonmuutos on nykyään tunteita herättävä aihe; pyri aina rakentavaan keskusteluilmapiiriin. Yhteiskunnallisen keskustelun johtava asiantuntija Janne Kareinen uskoo dialogin voimaan ilmastokeskusteluissa: “Kun dialogi onnistuu, syntyy myös ennalta-aavistamattomia, uusia oivalluksia, joilla on lähes varmasti vaikutusta siihen, kuinka saamme ilmastomuutosta hillityksi.”

→ Lue ohjeet aitoon dialogiin

8. Kerää ympärillesi kavereita: pelastetaan ilmasto yhdessä!

Yhdessä tekeminen on hauskempaa. Tule mukaan Hiilivapaa Suomi -kampanjaan, kaikkia käsipareja tarvitaan!

→ Liity mukaan