Unohtuuko ilmasto, kun metsäteollisuus lobbaa?

Haitalliset tuet -tempaus 14.05.2019 Säätytalolla. "Antti Rinne" miettii, laittaisiko rahat ilmastoinvestointeihin vai tehdäänkö hiilinieluista vessapaperia. Kuva: Tuomas Tiainen / Fingo

Metsä Group on ilmoittanut haluavansa rakentaa Kemiin uuden sellutehtaan vanhan tilalle. Aihe voi nousta kiperäksi hallituskysymykseksi: tehdas toisi Suomeen n. 1500 lisätyöpaikkaa, mutta kasvattaisi hakkuita jopa 8 %. Suomen hiilinielut pienenisivät suurinpiirtein kotimaan liikenteen tai teollisuuden päästöjen verran.

Niin toimittajien, poliitikkojen kuin äänestäjien on oltava tarkkoina: se, että sanotaan metsän tässäkin tilanteessa kasvavan enemmän kuin sitä hakataan, ei kerro hakkuiden kestävyydestä ilmaston tai luonnon monimuotoisuuden kannalta. Tutkijoiden kesken on laaja yhteisymmärrys siitä, että 1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi hiilinieluja on kasvatettava ja päästöjä vähennettävä lähivuosikymmeninä rajusti. Hakkuiden lisääminen tekee yhtälöstä mahdottoman.

Samalla alueella on vireillä myös muita isoja tehdashankkeita: Boreal Bioref on jo kaksi vuotta sitten aloittanut oman YVA-lupaprosessinsa ja on Metsä Groupia monta askelta edellä. Puita ei riitä kaikille, joten Metsä Group näyttää käyttävän hallitusneuvotteluita lobbauksessaan ohituskaistana.

On kilpailuneutraliteetin kannalta ongelmallista, jos hallitus tukee yhtä yritystä tilanteessa, jossa samoista metsistä kilpailee useampi yritys. Vielä ongelmallisempaa on sitoutua satojen miljoonien eurojen hankkeeseen aivan sen alkuvaiheessa ilman kunnollisia selvityksiä. Kaikista arveluttavinta kuitenkin on unohtaa täysin viime syksynä annetut ilmastolupaukset. Emmekö todellakaan löydä kestävämpiä tapoja luoda työpaikkoja Suomeen? Olisiko seuraavan hallituksen vihdoin aika keskittyä ympäristölle haitallisten tukien karsimiseen ja metsien suojelun parantamiseen?