Fossiilisia suojaava investointisopimus on nostettava julkiseen keskusteluun

Kuvassa pitkähiuksinen, silmälasipäinen ja valkoiseen takkiin pukeutunut nainen puhuu puhujanpöntössä. Naisen vieressä vaaleanpunaisella taustalla sitaattinosto: "Niin tärkeä asia kuin ECT-sopimus vaatii suurempaa julkista ja parlamentaarista keskustelua." Vera kauppinen, kampanja-asiantuntija.

Järjestimme seminaarin ECT-sopimuksen ristiriidoista suhteessa ilmastotoimiin sekä EU-lainsäädäntöön Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 24.5. Lue kampanja-asiantuntijamme Vera Kauppisen pitämä puhe vanhentuneen sopimuksen ongelmakohdista sekä sopimuksen uudistusprosessin puutteista:

Hyvät kansanedustajat ja kansalaiset,

Tervetuloa Hiilivapaa Suomen puolesta seminaariin “Energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?”, jonka järjestämme yhdessä pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten ja kansanedustaja Satu Hassin kanssa. Kiitos, että olette täällä.

Lue lisää ”Fossiilisia suojaava investointisopimus on nostettava julkiseen keskusteluun”

Seminaari: energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?

Tiesitkö, että vanhanaikainen sopimus suojaa yhtiöiden fossiili-investointeja ympäristön ja veronmaksajien kustannuksella?

Energy Charter Treaty (ECT) on 1990-luvulla laadittu kansainvälinen investointisuojasopimus, jonka nojalla fossiiliseen energiaan sijoittaneet yritykset voivat vaatia välimiesoikeuden kautta miljardikorvauksia, jos heidän toimintaansa uhataan. Esimerkiksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on käyttänyt sopimusta Alankomaita vastaan, koska sen hallitus on aikeissa kieltää kivihiilen lailla vuoteen 2030 mennessä.

Tämänkaltaiset oikeusjutut luovat vaarallisen esimerkin ja toimivat esteenä kiireellisille ilmastotoimille.

Tapahtumassa asiantuntijat kertovat ECT-sopimuksen loppusuoralla olevista uudistamisneuvotteluista sekä sopimuksen ristiriidoista suhteessa ilmastotoimiin ja EU-oikeuteen.

Aika ja paikka: 

24.5. klo 14.30–15.30, Kansalaisinfo Pikkuparlamentti

Tapahtumaa voi seurata myös livestriimin kautta:

Lue lisää ”Seminaari: energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?”