Avoin kirje: Suomen tuettava EU-tason irtautumista ECT-sopimuksesta

Kuvituskuva muistiosta, jonka päällä teksti: Ministeri Lintilä, odotamme Suomelta tukea EU-tason irtautumiselle ECT-sopimuksesta

Ilmastotoimia jarruttavan energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen (Energy Charter Treaty) uudistus on ongelmissa, sillä Euroopan komissio on ehdottanut EU:n koordinoitua irtautumista sopimuksesta. Asiasta keskustellaan 14.3.2023 pidettävässä EU:n neuvoston energiatyöryhmän kokouksessa.

Hiilivapaa Suomi, Maan ystävät ja kymmenen muuta kansalaisjärjestöä lähettivät kirjeen elinkeinoministeri Mika Lintilälle, jossa vaadimme Suomea tukemaan täysimääräistä ja koordinoitua EU-tason irtautumista ECT-sopimuksesta.

Kirje on luettavissa alla.

Lue lisää ”Avoin kirje: Suomen tuettava EU-tason irtautumista ECT-sopimuksesta”

Uudistus ajautumassa umpikujaan – Suomi irti ECT-sopimuksesta

Kuvassa mielenosoittajia, joilla banderolleja. Suurimmassa lukee "Uniper holding climate justice to ransom"
Kuva mielenosoituksesta Lontoossa Uniperin voimalan edustalla. (Kuva: Global Justice Now)

Valtioiden panostaessa vihreään energiasiirtymään fossiiliyritykset turvautuvat Energy Charter Treaty -sopimuksen mahdollistamiin korvausvaatimuksiin suojellakseen voittojaan. Blogikirjoituksen toisessa osassa kerromme Suomen kannasta sopimukseen ja sen loppusuoralla olevaan uudistamisprosessiin. 

Lue lisää ”Uudistus ajautumassa umpikujaan – Suomi irti ECT-sopimuksesta”

ECT-sopimus törmäyskurssilla ilmaston ja EU-oikeuden kanssa

Valtava puhallettu t-rex osana mielenosoitusta Brysselissä.
Kuva: ECT-sopimusta vastustava mielenosoitus Brysselissä 2022 (Lode Saidane)

Valtioiden panostaessa vihreään energiasiirtymään fossiiliyritykset turvautuvat Energy Charter Treaty -sopimuksen mahdollistamiin korvausvaatimuksiin suojellakseen voittojaan. Blogikirjoituksen ensimmäisessä osassa avaamme sopimuksen ongelmia ilmaston ja demokratian kannalta.

Lue lisää ”ECT-sopimus törmäyskurssilla ilmaston ja EU-oikeuden kanssa”

Fossiilisia suojaava investointisopimus on nostettava julkiseen keskusteluun

Kuvassa pitkähiuksinen, silmälasipäinen ja valkoiseen takkiin pukeutunut nainen puhuu puhujanpöntössä. Naisen vieressä vaaleanpunaisella taustalla sitaattinosto: "Niin tärkeä asia kuin ECT-sopimus vaatii suurempaa julkista ja parlamentaarista keskustelua." Vera kauppinen, kampanja-asiantuntija.

Järjestimme seminaarin ECT-sopimuksen ristiriidoista suhteessa ilmastotoimiin sekä EU-lainsäädäntöön Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 24.5. Lue kampanja-asiantuntijamme Vera Kauppisen pitämä puhe vanhentuneen sopimuksen ongelmakohdista sekä sopimuksen uudistusprosessin puutteista:

Hyvät kansanedustajat ja kansalaiset,

Tervetuloa Hiilivapaa Suomen puolesta seminaariin “Energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?”, jonka järjestämme yhdessä pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten ja kansanedustaja Satu Hassin kanssa. Kiitos, että olette täällä.

Lue lisää ”Fossiilisia suojaava investointisopimus on nostettava julkiseen keskusteluun”

Seminaari: energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?

Tiesitkö, että vanhanaikainen sopimus suojaa yhtiöiden fossiili-investointeja ympäristön ja veronmaksajien kustannuksella?

Energy Charter Treaty (ECT) on 1990-luvulla laadittu kansainvälinen investointisuojasopimus, jonka nojalla fossiiliseen energiaan sijoittaneet yritykset voivat vaatia välimiesoikeuden kautta miljardikorvauksia, jos heidän toimintaansa uhataan. Esimerkiksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on käyttänyt sopimusta Alankomaita vastaan, koska sen hallitus on aikeissa kieltää kivihiilen lailla vuoteen 2030 mennessä.

Tämänkaltaiset oikeusjutut luovat vaarallisen esimerkin ja toimivat esteenä kiireellisille ilmastotoimille.

Tapahtumassa asiantuntijat kertovat ECT-sopimuksen loppusuoralla olevista uudistamisneuvotteluista sekä sopimuksen ristiriidoista suhteessa ilmastotoimiin ja EU-oikeuteen.

Aika ja paikka: 

24.5. klo 14.30–15.30, Kansalaisinfo Pikkuparlamentti

Tapahtumaa voi seurata myös livestriimin kautta:

Lue lisää ”Seminaari: energiayhtiöiden investointisuoja – uhka ilmastolle?”

Kirje elinkeinoministeri Lintilälle: ECT-sopimuksen uudistukset riittämättömiä

Tuomarin nuija, joka iskee ECT-sopimusta.

Arvoisa ministeri Lintilä,

Me allekirjoittaneet olemme erittäin huolissamme yhteisen ilmastomme tulevaisuudesta ja EU-maiden hallitusten mahdollisuuksista edistää oikeudenmukaista energiasiirtymää, jolle energiaperuskirjasta tehty sopimus (Energy Charter Treaty, ECT) on merkittävä este. Euroopan komissio, EU-jäsenvaltiot ja muut ECT-sopimuksen sopimusosapuolet ovat viimeistelemässä uudistamisprosessia, jonka tarkoituksena on tuoda ECT-sopimus linjaan eurooppalaisten ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden kanssa. Siksi haluaisimme keskustella kanssanne sopimuksen ja sen uudistamisprosessin ongelmakohdista etätapaamisessa toukokuussa.

Lue lisää ”Kirje elinkeinoministeri Lintilälle: ECT-sopimuksen uudistukset riittämättömiä”

Uniper vaatii Alankomailta jättikorvauksia hiilen alasajosta – vaarantaa valtioiden ilmastotoimet 

Savupatsaita auringonlaskun aikana
Kuvituskuva, ei liity jutussa mainittuihin voimaloihin.

Valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniper vaikeuttaa hiilen alasajoa Euroopassa. Vaatimalla korvauksia Alankomailta Uniper yrittää ulkoistaa huonon sijoituspäätöksen kustannukset veronmaksajien maksettavaksi. 

Lue lisää ”Uniper vaatii Alankomailta jättikorvauksia hiilen alasajosta – vaarantaa valtioiden ilmastotoimet ”

Fortum eurooppalaisen energiamurroksen hidastajana?

Miten Uniperin pyrkimys avata uusi hiilivoimala Saksaan ja oikeusjuttu Hollannin valtiota vastaan sopivat yhteen Fortumin puhtaan energian vision ja Suomen hallituksen hiilineutraaliustavoitteen 2035 kanssa? Näistä kysymyksistä keskusteltiin tiistaina 11.2. Eduskunnan pikkuparlamentissa “Fortum eurooppalaisen energiamurroksen hidastajana?” -seminaarissa yhdessä kansainvälisten ja suomalaisten asiantuntijoiden sekä hallituspuolueiden kansanedustajien kanssa. 

Lue lisää ”Fortum eurooppalaisen energiamurroksen hidastajana?”