Fortumin Uniper-harharetken lopputulos on esimerkki fossiilisiin sijoittamisen riskeistä

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Hiilivapaa Suomi -kampanjan kommentti liittyen valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniperin kansallistamiseen Saksan valtion toimesta. Lue lisää ”Fortumin Uniper-harharetken lopputulos on esimerkki fossiilisiin sijoittamisen riskeistä”

Uniper mahdollistaa fossiilikaasuhankkeen etenemisen Australiassa

Kuvassa Australian kartta, johon länsirannikolle merkittynä Scarborough-kaasukentän sijainti punaisella.

Fortumilla ja Uniperilla on valtava määrä fossiiliprojekteja ympäri maailmaa. Olemme koonneet nämä lukuisat fossiilihankkeet kartalle.

Tässä blogisarjassa tuomme esiin esimerkkejä Fortum-Uniperin fossiilihankkeista ja niihin liittyvistä vääryyksistä. Sarjan toisessa blogikirjoituksessa käsittelemme Burrup Hub LNG-hanketta Länsi-Australiassa.

Lue lisää ”Uniper mahdollistaa fossiilikaasuhankkeen etenemisen Australiassa”

Vetoomus baltialaisilta ja suomalaisilta järjestöiltä: fossiilisista polttoaineista luopuminen edellyttää alueellista yhteistyötä

Kuvassa sarjakuvamainen kaasuputken siluetti turkoosilla taustalla, sekä teksti: "enemmän LNG:tä lukitsee meidät fossiilikaasuun ja uuteen fossiili-infraan"

Hyvä pääministeri Kallas,
Hyvä pääministeri Marin,
Hyvä pääministeri Kariņš,
Hyvä presidentti Nausėda,

Me allekirjoittaneet kirjoitamme teille lähestyvän Euroopan neuvoston 30.–31.5. tapaamisen alla. Tässä kirjeessä esittämiemme suositusten tavoitteena on saavuttaa Baltian ja Suomen alueella riippumattomuus venäläisestä fossiilienergiasta, ja viime kädessä kaikista fossiilisista polttoaineista.

Lue lisää ”Vetoomus baltialaisilta ja suomalaisilta järjestöiltä: fossiilisista polttoaineista luopuminen edellyttää alueellista yhteistyötä”

Järjestöjen avoin kirje rahoituslaitoksille EU-taksonomiasta

Piirros ydinvoimalasta ja kaasuvoimalasta, joiden taustalla on iso liekki ja joiden päälle sataa euroseteleitä. Kuvan vasemmalla puolella lukee "financial players, exclude gas and nuclear from sustainable products".

Helmikuussa 2022 EU-komissio hyväksyi esityksen ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä kestävän rahoituksen luokitteluun (taksonomiaan), vaikka nämä eivät täytä EU:n asiantuntijoiden asettamia ympäristökriteerejä.

Hiilivapaa Suomi on allekirjoittanut yhdessä 91 muun kansalaisjärjestön kanssa avoimen kirjeen, jolla halutaan varmistaa, että finanssi-instituutioiden vihreät sijoitukset sulkevat pois maakaasun ja ydinvoiman huonosta EU:n taksonomiasta huolimatta. Lue lisää ”Järjestöjen avoin kirje rahoituslaitoksille EU-taksonomiasta”

Järjestöjen kirje Euroopan unionille: fossiilikaasu rajattava pois EU:n taksonomiasta!

Kansalaisjärjestöt vaativat EU:n toimielimiltä, että maakaasu rajataan pois EU:n ekologista kestävyyttä edistävien sijoitusten luokittelusta eli niinsanotusta vihreästä ympäristötaksonomiasta. Lue lisää ”Järjestöjen kirje Euroopan unionille: fossiilikaasu rajattava pois EU:n taksonomiasta!”

Nyt saa riittää, Fortum! -mielenosoitus / Shame on Fortum! -demonstration

Shame on Fortum 28.4.2021
Osallistu mielenosoitukseen 28.4.2021

(In English below)

Valtionyhtiö Fortum on yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Omistamansa Uniperin kautta Fortumilla on valtavasti fossiilivoimaloita ympäri Eurooppaa. Yksin Uniperin voimaloiden päästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen valtion. Lue lisää ”Nyt saa riittää, Fortum! -mielenosoitus / Shame on Fortum! -demonstration”

Koulutus: Miksi ilmastoliikkeen tulisi keskittyä myös fossiiliseen kaasuun?

Ihmisiä ilmastomarssilla.

Kaikista fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon pian, jotta voimme torjua ilmastonmuutoksen katastrofaalisimmat seuraukset. Ympäri maailmaa on kuitenkin käynnissä monia maakaasuhankkeita, jotka uhkaavat lukita meidät vuosikymmeniksi fossiilisen kaasun käyttöön. Myös valtionyhtiö Fortumin uusi strategia lupaa lisää panostusta fossiiliseen kaasuun ja puhuu epämääräisesti ”puhtaasta kaasusta”.

Koulutus vastaa kysymykseen, miksi ilmastoliikkeen tulisi Suomessakin kiinnittää huomiota fossiiliseen maakaasuun ja antaa osallistujille tietoa fossiilisen maakaasun vastaisen kampanjoinnin pohjaksi.

Ohjelma:

Tara Conolly, Senior Gas Campaigner, Global Witness

Why should the climate movement focus also on gas?

Olli Tiainen, Ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace

Tapausesimerkki uhkaavasta Fortumin edistämästä  kaasuhankkeesta Goldborossa Kanadassa

Vera Kauppinen, Kampanja-asiantuntija, Hiilivapaa Suomi

Millaista vaikuttamista Hiilivapaa Suomi -kampanjassa tai yhteistyössä kampanjan kanssa voi tehdä fossiilisen kaasun suhteen?

Webinaari on tarkoitettu järjestöjen ja ilmastoliikkeen vapaaehtoisille, aktivisteille ja kaikille ilmastokriisistä huolestuneille. Ohjelmassa on tilaa kysymyksille ja keskustelulle.

Ilmoittaudu mukaan: https://forms.gle/a67PwB7RsjRPeQaG7

Aika 22.3. klo 16-18

Lisätietoja

Hiilivoimalat kiinni 2020-luvulla, myös maakaasusta luovuttava – näin Fortum saadaan puolentoista asteen polulle

Fortumin tytäryhtiö Uniper avasi uuden Datteln 4-hiilivoimalan Saksassa toukokuussa 2020.

Omistajaohjauksen periaatteiden mukaan valtionyhtiöiden on huomioitava 1,5 asteen tavoite toiminnassaan ja asetettava verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset tavoitteet. Tämä edellyttää, että Fortum ja Uniper luopuvat hiilivoimasta tällä vuosikymmenellä ja alkavat vähentää maakaasun käyttöä sekä Euroopassa että Venäjällä.

Lue lisää ”Hiilivoimalat kiinni 2020-luvulla, myös maakaasusta luovuttava – näin Fortum saadaan puolentoista asteen polulle”