Järjestöjen avoin kirje Finnveralle fossiilisten polttoaineiden rahoituksen lopettamisesta

Vuoden 2021 COP26-ilmastokokouksessa 38 maata Suomi mukaan lukien allekirjoitti Glasgow’ssa julkilausuman kansainvälisestä tuesta puhtaan energian siirtymälle. Julkilausuman allekirjoittajat sitoutuivat lopettamaan kansainvälisen julkisen rahoituksensa fossiilisille polttoaineille vuoden 2022 loppuun mennessä.

Hiilivapaa Suomi on allekirjoittanut yhdessä Oil Change Internationalin ja 18 muun kansalaisjärjestön kanssa avoimen kirjeen, jolla halutaan varmistaa, ettei Suomen valtion kokonaan omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera enää myönnä kauppa- ja vientirahoitusta fossiilisten polttoaineiden projekteille sekä että Finnvera toteuttaa uusia linjauksiaan siten, että ne ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan tavoitteen kanssa.

Lue avoin kirje Finnveralle

Lue lisää ”Järjestöjen avoin kirje Finnveralle fossiilisten polttoaineiden rahoituksen lopettamisesta”

Yli miljoona ihmistä kehottaa Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään ECT-sopimuksesta

Vaaka, jonka toisessa kupissa on maapallo toisessa ja voimaloita ja valtava ECT-sopimuspunnus

Jo yli miljoona kansalaista on ehtinyt allekirjoittaa vajaat kaksi viikkoa auki olleen vetoomuksen , jossa vaaditaan Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään energiaperuskirjasta tehdystä sopimuksesta eli ECT-sopimuksesta  ja estämään sen laajenemisen uusiin maihin. Epädemokraattinen ja vanhentunut sopimus antaa hiili-, öljy- ja kaasuyhtiöille mahdollisuuden jarruttaa puhtaaseen energiajärjestelmään siirtymistä.

Lue lisää ”Yli miljoona ihmistä kehottaa Euroopan maita ja EU:ta vetäytymään ECT-sopimuksesta”

Kantelu Julkisen sanan neuvostolle “Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta” -televisio-ohjelmasta

Bätmän läpsäyttää meemi
Kuvateksti: Fortumin rahoittama “Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta” -tv-sarja innoitti meemejä.

Hiilivapaa Suomi -kampanja on kannellut Julkisen sanan neuvostolle  “Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta” -ohjelmasta, joka esitettiin Nelosella viime syksynä. Kampanjan mukaan ohjelma rikkoo Journalistin ohjeiden kohtaa 16: “Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.” Ohjelmassa sekoittuu journalistinen sisältö ja energiayhtiö Fortumin yritysviestintä.

Lue lisää ”Kantelu Julkisen sanan neuvostolle “Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta” -televisio-ohjelmasta”

Online-suurmielenosoitus vaatii Fortumia irtautumaan fossiilisista: hiilivoimasta tulee luopua eikä uusia voimaloita saa avata

Kuuden kuvan kollaasi. Jokaisessa kuvassa on yksi henkilö pitämässä kylttiä, jotka muodostavat viestin: Fortum ja Uniper aika siirtyä sanoista tekoihin!

Tiedote

Sadat mielenosoittajat vaativat tänään yhtiökokouksensa järjestävältä Fortumilta nopeita toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi: valtionyhtiön tulee luopua hiilivoimasta ja sitoutua Pariisin ilmastosopimukseen. Koronaepidemian myötä online-mielenosoittajat kokoontuvat Fortumin pääkonttorille virtuaalisesti. Mielenosoituksen järjestävät Greenpeace Suomi, Amnesty International Suomen osasto, FridaysforFuture Suomi, Suomen Luonnonsuojeluliiton uudenmaan piiri, Finnwatch, Elokapina, Hiilivapaa Suomi ja Fortumregrets-ryhmä.

Lue lisää ”Online-suurmielenosoitus vaatii Fortumia irtautumaan fossiilisista: hiilivoimasta tulee luopua eikä uusia voimaloita saa avata”

Järjestöt: Fortumin yhtiökokouksesta tulossa tynkä – päätöksiin tulisi voida osallistua etänä

Greenpeacen mielenilmaus Fortumin pääkonttorilla 24.10.2019 Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace

Fortum on tänään ilmoittanut, että yhtiö järjestää yhtiökokouksen koronaviruksesta huolimatta. Greenpeace, Amnesty International Suomen osasto ja Hiilivapaa Suomi ovat päättäneet perua osallistumisensa yhtiökokoukseen asiantuntijasuositusten myötä. Myös kansainväliset vieraat, kuten Saksan ilmastoliikkeen keulahahmot, ovat peruneet osallistumisensa. Kokouksesta on tulossa tynkä, vaikka agendalla on tärkeitä asioita: päätös hiilen alasajosta on tehtävä nyt.

Lue lisää ”Järjestöt: Fortumin yhtiökokouksesta tulossa tynkä – päätöksiin tulisi voida osallistua etänä”

Suomen on irtauduttava energiaperuskirjasta – uhkaa sekä ilmastosopimuksia että demokratiaa

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Energiaperuskirjasta tehty sopimus (ECT-sopimus) on vakava este Pariisin ilmastosopimuksen sekä EU:n uuden vihreän sopimuksen toteutumiselle. 278 kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa vetoaa peruskirjassa mukana oleviin valtioihin: sopimuksesta on irtauduttava. Keskustelut sopimuksen kohtalosta alkavat Brysselissä tänään.

Lue lisää ”Suomen on irtauduttava energiaperuskirjasta – uhkaa sekä ilmastosopimuksia että demokratiaa”

Fortumin lupaus ohjata saksalainen energiayhtiö Uniper kohti kestävää liiketoimintaa on jäämässä korulauseeksi

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging-tapahtumassa.

Fortum ilmoitti 8. lokakuuta osakeomistuksensa Uniperissa nousevan 49,99 prosentista 70,5 prosenttiin. Suomalainen valtionyhtiö Fortum osti alkuperäisen osuutensa hiilestä suuresti riippuvaisesta Uniperista E.ON:lta vuonna 2018. Askel omistuksen kasvattamiseen on ratkaiseva, sillä sen myötä suuripäästöisestä Uniperista tulee Fortumin tytäryhtiö ja Fortum pääsee toden teolla mukaan määrittelemään yhtiön tulevaisuuden strategiaa.

Enemmistöomistajana Fortum pystyy määräämään suunnan Uniperin saastuttavalle energiantuotannolle. Fortumin lehdistötiedotteen mukaan yksi tulevan yhteisen strategian tärkeimmistä kulmakivistä on kestävyys. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että Fortumin kestävän kehityksen määritelmä on ristiriidassa Euroopan 1,5 asteen mukaisen päästövähennyspolun kanssa. Lue lisää ”Fortumin lupaus ohjata saksalainen energiayhtiö Uniper kohti kestävää liiketoimintaa on jäämässä korulauseeksi”