Kiitos 2018–2022! Hiilivapaa Suomen Fortum-kampanjan huippuhetkiä

Kuvia Fortum kampanjan eri vaiheista. Plogging tapahtuma, mielenosoituksia, some-tempauksia ja puheita.

Yli 180 kampanjaan osallistunutta, yli 120 kokousta, 50 järjestettyä tapahtumaa yksin ja yhdessä eri ilmastotoimijoiden kanssa, 15 mielenilmausta, 10 uusien iltaa. Muun muassa näistä luvuista on tehty Hiilivapaan Suomen vuonna 2019 startannut Fortum-kampanja!

Yksi aikakausi on päättymässä: Fortum ilmoitti myyvänsä koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle syyskuussa 2022, ja Hiilivapaa Suomi lopettaa Fortum-kampanjan Uniperin kansallistamisen myötä. On siis aika sanoa jäähyväiset kampanjalle nykymuodossaan. Mutta mistä Fortum-kampanja sai aikoinaan alkunsa, ja mitä olemme sen aikana saaneet aikaan?

Fortumista kampanjakohde

Ennen Fortum-kampanjaa Hiilivapaa Suomi keskittyi vaalivaikuttamiseen ja kannustamaan Suomen kuntia luopumaan fossiilisesta energiantuotannosta. Toimintaa oli niin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Turussa kuin Jyväskylässäkin. Fortumin vuonna 2018 tekemien Uniper-kauppojen jälkeen ymmärsimme nopeasti, miten valtavasti Fortumin päästöt kasvaisivat kaupan myötä: tällöin Fortumin käsissä oli myös Suomen suurin päästövähennyspotentiaali.

Keväällä 2018 kirjoitimme yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa kirjeen Fortumin silloiselle toimitusjohtajalle Pekka Lundmarkille ja kannustimme Fortumia ohjaamaan Uniperin toimintaa Pariisin sopimuksen mukaiseksi. Syyskuussa 2019 Fortumista tuli Hiilivapaan Suomen pääkampanjakohde, kun käynnistimme  Fortum-kampanjan virallisesti: Suomen tulisi päivittää omistajaohjauspolitiikkansa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi ja lopettaa hiilivoiman rahoittaminen Fortumin kautta!

Kampanjan vapaaehtoiset vilkuttavat kameralle
Kuvateksti: Tunnelmia Fortum-kampanjan virallisen startin jälkeen syksyllä 2019!

Lobbausta, mielenilmauksia ja Fortum-meemejä: muistoja Fortum-kampanjasta 

Mitä olemme Fortum-kampanjan aikana oikein sitten tehneet? Aika paljon kaikkea – tsekkaa kampanjan huippuhetket!

2019

Hiilivapaan aktiiveja Fortumin plogging tapahtumassa "Unohtuiko omat roskat" kyltin kanssa.
Kuvateksti: Unohtuiko omat roskat, Fortum? 🤔

2020

Bätmän läpsäyttää meemi
Kuvateksti: Fortumin rahoittama “Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta” -tv-sarja innoitti meemejä.

2021

Kuvakollaasi, missä ihmiset ovat peittäneet kasvut kämmeneensä (ns. facepalm). Joissakin kuvissa on Fortumin logo tai muita viestejä Fortumille
Kuvateksti: #fortumfacepalm-tunniste nousi mielenosoituksen aikana viraaliksi. 🤦

Fun fact! Fortum-kampanjan aikana emme ole jättäneet yhtään kokousta väliin pandemian vuoksi, vaikka korona-aika ei olekaan aina ollut ruusuista fyysisen kampanjoinnin kannalta. Vuoden 2020 alussa olimme suunnitelleet pitkään mielenilmausta Fortumin yhtiökokoukseen, mutta koronan iskiessä yhtiökokous peruttiin aivan viime hetkellä. Kampanja tekikin valtavan digiloikan ensimmäisenä koronakeväänä: toiminta jatkui etänä ja saimme jopa uusia vapaaehtoisia. Yhdessä muiden järjestöjen kanssa toteutimme tuolloin mm. onnistuneen online-mielenosoituksen.

2022

  • Nostimme esille Fortumin huonoa suoritumista ilmastonmuutoksen torjunnassa suhteessa verrokkiyhtiöihin. Fortum paljastui yhdeksi vähiten tuuli- ja aurinkovoimaan sijoittavista yhtiöistä.
  • Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 paljasti fossiilisiin perustuvan energiapolitiikan riskit. Suomen ja muiden Euroopan maiden riippuvuus Venäjän tuontienergiasta vaikeutti tehokkaita toimia Putinin sotatoimia vastaan. Erityisesti valtionyhtiö Fortumin ja sen tytäryhtiön Uniperin valtavat, n. 5,5 miljardin euron arvoisiksi arvioidut investoinnit Venäjälle nousivat tapetille. Järjestimme paneelikeskustelun, johon osallistuneiden asiantuntijoiden viesti Fortumille oli selvä: Venäjästä ja fossiilienergiasta olisi irtauduttava!
  • Nostimme esiin Nordean fossiilipolitiikan porsaanreikiä ilmastolakossa: muistutimme, että Nordea mm. rahoittaa valtionyhtiö Fortumia rajoituksetta.
Kuvassa nainen puhuu mikrofoniin eduskuntatalon portailla. Portailla istuu ihmisiä kylttien kanssa.
Vaadimme Nordean fossiilipolitiikan porsaanreikien tukkimista ilmastolakossa.
  • “Destroying ecosocial value is bad business. We f*****g told you so.” Elokuussa Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä Ukrainaan oli kulunut puoli vuotta, joten halusimme muistuttaa Fortumia sen riski-investoinneista fossiilisiin polttoaineisiin ja autoritäärisiin valtioihin. Keräännyimme yhdessä Punos Taide & Tutkimus -organisaation sekä We love we tear- ja Ilmastokirkko-kollektiivien kanssa järjestämäämme taideaktioon Fortumin pääkonttorin eteen Keilaniemeen. Ensi-iltansa sai kansainvälisen We love we tear -kollektiivin Fortumin roolia ilmastokatastrofin kynnyksellä käsittelevä päräyttävä lyhytelokuva.

Hiilivapaa Suomi 💚 vaparit, tiimiläiset ja yhteistyökumppanit

Työ fossiilisen energiajärjestelmän muuttamiseksi ei ole aina helppoa. Kampanjan aikana opimme, että Fortumista oli Uniper-kauppojen myötä tullut globaali jättiyritys, jonka toimintaa ei voi kukaan muuttaa yksin. Fortum-kampanjaa onkin ollut vuosien varrella tekemässä yli 180 ihmistä. Yhteistyötä on tehty vuosien varrella lukuisten eri ilmastojärjestöjen ja -toimijoiden kanssa. Hiilivapaa Suomi haluaa kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana Fortum-kampanjassa tavalla tai toisella. Kiitos panoksestanne hiilivapaan tulevaisuuden eteen! 💚

 

Hiilivapaa Suomi -kampanjan vapaaehtoisia vuoden 2019 Ilmastolakko-tapahtumassa.

Mitä seuraavaksi?

Hiilivapaa Suomi lopettaa Fortum-kampanjan nykymuodossaan, mutta jatkaa edelleen suomalaisten suursijoittajien ja -yritysten luotsaamista Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle 1,5 asteen polulle. Uusi kampanjakohde on jo suunnitteilla. Pysy siis kuulolla, ja tule vaikuttamaan kampanjan uusiin tuuliin laittamalla meille viestiä!

Fun fact! ”Hiili kuuluu elämäämme, jotta kuulemme ja näemme, silti pitää hillitä päästöt, siten saamme henkemme säästöön…” Tiesitkö, että lyyrikkolegenda M.A. Numminen on säveltänyt kampanjallemme oman laulun? Kuuntele hellyttävä ”Hiilipäästötön Suomi” -biisi!